Eräluvat.fi-sivusto ja Eräluvat-verkkokauppa yhdistyvät ja uudistuvat marraskuun loppupuolella. Uudistuksen myötä vanhat asiakastilit poistuvat käytöstä, eikä esimerkiksi tilaushistoriaa ja aiemmin ostettuja lupia pääse enää katsomaan. Maksetut luvat ovat normaalisti voimassa, mutta ne kannattaa ottaa tavallista huolellisemmin talteen eräretkiä ja mahdollista tarkastusta varten. Asiakastili tulee luoda uudistuksen jälkeen uudelleen. 

Uuden palvelun tarkka julkaisupäivä ilmoitetaan lokakuun aikana. Julkaisua edeltää lyhyt huoltokatko, jonka aikana Eräluvat.fi on kokonaisuudessaan suljettuna. 

Lupien ja tupien varaukseen jättäminen on uudistukseen asti pois käytöstä. Tilaukset tulee siis maksaa saman tien. Tällä hetkellä varauksessa olevat luvat ja tuvat tulee maksaa viimeistään 18.11.2024, vaikka laskulla olisi eräpäivä vasta myöhemmin. Ongelmatilanteissa voit olla yhteydessä Eräluvat-asiakaspalveluun: 020 69 2424 (arkisin klo 9–15) tai eraluvat@metsa.fi. 

Uudistuksen jälkeen lupien ja tupien varaaminen onnistuu taas entiseen tapaan. 

Eräluvat-sovellus 

Eräluvat-sovellus uudistuu samassa yhteydessä. Nykyistä sovellusta ei enää päivitetä ja se poistetaan sovelluskaupoista 31.10.2024. Huomaathan, että nykyisellä, poistuvalla asiakastilillä hankitut luvat eivät näy uudessa sovelluksessa. 

Uuden sovelluksen myötä eräkohteita ja aktiviteetteja pääsee tutkimaan kartalla. Sovelluksesta löydät valtion mailla ja vesillä sijaitsevat kalastuskohteet, metsästysalueet, retkeily- ja moottorikelkkailureitit, tuvat sekä suojelu- ja retkeilyalueet. Sovellus myös ohjaa ostamaan luvan valitulle kohteelle. Omat lupasi säilyvät tallessa sovelluksessa. 

Pienriistaluvat 

Kun uusi palvelu julkaistaan marraskuussa, kanalintuluvat jäävät muutaman viikon myyntitauolle. Vuoden 2024 puolelle ajoittuvat kanalintuluvat tulee siis ostaa ennen kuin uusi palvelu julkaistaan. Tarkka päivämäärä ilmoitetaan lokakuussa. 

Vuoden 2025 puolelle ajoittuvat urosteeren ja -metson tammijahdin luvat sekä Ylä-Lapin riekkoluvat tulevat myyntiin uudessa palvelussa 16.12.2024 kello 9. 

Vesilintu- ja jänislupien, pienpetolupien ja majavalupien myynti jatkuu uudistuksen yli normaalisti yleistä huoltokatkoa lukuun ottamatta. 

Hirvenmetsästyksen vierasluvat

Hirvenmetsästyksen henkilökohtaisten vuorokausilupien eli niin sanottujen vieraslupien myynti jatkuu uudistuksen yli normaalisti yleistä huoltokatkoa lukuun ottamatta. 

Kalastusluvat 

Vuoden 2024 vapa- ja pyydyslupien myynti jatkuu uudistuksen yli normaalisti yleistä huoltokatkoa lukuun ottamatta. 

Vuoden 2025 vapaluvat ja pyydysluvat tulevat myyntiin 10.12.2024. Poikkeuksia ovat eteläisen Suomen koskikohteet sekä Ylä-Lapin jokien vapaluvat, jotka tulevat myyntiin 7.1.2025. 

Vuoden 2025 kalastonhoitomaksut tulevat myyntiin, kun uusi palvelu julkaistaan. Tarkka päivämäärä ilmoitetaan lokakuussa. 

Tuvat 

Metsähallituksen varaus- ja vuokratuvat varataan Eräluvat.fi-palvelusta kuten aiemminkin. Jatkossa myös varaus- ja vuokratupien esittelyt löytyvät Eräluvat.fi:stä, eli tuvat esitellään siellä mistä ne varataan. Luontokohteiden, reittien, taukopaikkarakenteiden ja niihin liittyvän ajankohtaistiedon koti on jatkossakin Luontoon.fi.  

Vuodelle 2024 ajoittuvat tupavaraukset tulee tehdä ennen kuin uusi palvelu julkaistaan. Vuoden 2025 tupavaraukset puolestaan tehdään uudesta palvelusta. Uuden palvelun tarkka julkaisupäivä ilmoitetaan lokakuussa.  

Maastoliikenneluvat 

Hakemuspohjaisten maastoliikennelupien haku päättyy 4.11.2024 ja jatkuu uudessa Eräluvat.fi-palvelussa. Uuden palvelun tarkka julkaisupäivä ilmoitetaan lokakuussa. 

Ennen 4.11. saapuneet maastoliikennelupahakemukset käsitellään normaalisti. Lupapäätös yhdessä maksukuitin kanssa toimii lupatositteena.  

Mikäli tarvitset kiireellisesti maastoliikenneluvan 4.11. jälkeen ennen uuden palvelun julkaisua, lähetä hakemus perusteluineen ja reittiliitteineen osoitteeseen maastoliikenneluvat@metsa.fi. 

Uralupien myynti kaudelle 2024–2025 aloitetaan uudessa Eräluvat.fi-palvelussa. Tarkka päivämäärä ilmoitetaan lokakuussa. 

Kolmen pohjoisimman kunnan paikkakuntalaisten automaattisten lumipeitteisen ajan maastoliikennelupien myöntö jatkuu uudistuksen yli normaalisti yleistä huoltokatkoa lukuun ottamatta. 

 

Tämä on päivittyvä uutinen. Lisäämme ohjeita ja tarkkoja päivämääriä uuden palvelun julkaisun lähestyessä. Uudistuksesta viestitään kaikille asiakastilin haltijoille myös uutiskirjein syksyn aikana. 

Neuvonta: 
Eräluvat-asiakaspalvelu 
020 69 2424 (arkisin klo 9–15) 
eraluvat@metsa.fi