Metsähallitus avaa karhunmetsästyslupien myynnin poronhoitoalueelle maanantaina 12. elokuuta kello 9. Lupia voi ostaa tuolloin Eräluvat-kaupassa ja palvelunumerosta 020 69 2424. Varsinainen karhunmetsästys alkaa 20. elokuuta. Maa- ja metsätalousministeriö on aiemmin myöntänyt poronhoitoalueelle yhteensä 70 karhun metsästyskiintiön.

Poronhoitoalueen karhunmetsästys on tänä vuonna aiempaa odotetumpi tapahtuma, sillä poronhoitoalueen ulkopuolelle on myönnetty vain vähän poikkeuslupia. Metsähallitus on tämän vuoksi jakanut poronhoitoalueen valtion maat neljään lupa-alueeseen, joihin kuhunkin voi ostaa vain rajatun määrän kausilupia tai vuorokausilupia.

”Olemme harkinneet lupakiintiöt tarkkaan, jottei millään alueella olisi liikaa ruuhkaa metsästäjistä” vt. erätalousjohtaja Ahti Putaala Metsähallituksesta sanoo.

Sinänsä metsästäjien määrä ei vaikuta kaadettujen karhujen määrään. Metsästys päättyy heti, kun ministeriön poronhoitoalueelle asettama 70 karhun kiintiö on täynnä. Kiintiöstä 60 karhua saa kaataa itäisellä poronhoitoalueella ja kymmenen läntisellä.

Myytävien lupien enimmäismäärät (linkkien luvat tulevat näkyviin 12.8. klo 9):

  • Karhulupa, poronhoitoalue 1 (Suomussalmi, Kuusamo, Taivalkoski, Hyrynsalmi ja Puolanka): Enintään 625 kausilupaa. Enintään 30 vuorokausilupaa vuorokautta kohden.
  • Karhulupa, poronhoitoalue 2 (Savukoski, Salla, Pelkosenniemi): Enintään 650 kausilupaa. Enintään 30 vuorokausilupaa vuorokautta kohden.
  • Karhulupa, poronhoitoalue 3 (Inari, Utsjoki, Sodankylä): Enintään 750 kausilupaa. Enintään 40 vuorokausilupaa vuorokautta kohden.
  • Karhulupa, poronhoitoalue 4 (muut kuin alueisiin 1, 2 tai 3 kuuluvat kunnat): Enintään 750 kausilupaa. Enintään 40 vuorokausilupaa vuorokautta kohden.

Koiran käyttöön liittyviä ohjeita tarkennettu

Metsähallitus on lisännyt poronhoitoalueen karhunmetsästyslupiin ehdon, jonka mukaan koiraa käyttävän metsästäjän on aina selvitettävä etukäteen alueen porotyöt. Tämä onnistuu helpoiten ottamalla yhteyden paliskunnan poroisäntään.

”Lisäksi suosittelemme, että metsästäjät kouluttavat koiransa porovapaiksi ja käyttävät kerrallaan vain yhtä koiraa maastossa”, Ahti Putaala sanoo.

Karhua haukkuvien koirien koulutuslupien myynti valtion alueille alkaa tiistaina 13. elokuuta. Lupia voi tuolloin kysyä Eräluvat-palvelunumerossa 020 69 2424.

Lisää aiheesta

Metsästyksen erityispiirteet ja koirien käyttö Pohjois-Suomessa

Karhunmetsästys poronhoitoalueella

Karhunmetsästyskiintiöt 2024 (mmm.fi)