Metsähallitus on keskeyttänyt 18.7.2024 alkaen kalastuslupien myynnin Näätämöjoelle ja sen sivuvesiin lohikantojen heikon tilan vuoksi. Keskeytys koskee vapalupa-alueita 1565 Näätämöjoen alaosa, 1566 Näätämöjoen yläosa ja 1567 Silisjoki.  Aiemmin ostetun luvan voi käyttää, mutta Metsähallitus suosittelee välttämään lohenkalastusta ja vapauttamaan mahdolliset saalislohet. Lupa-asiakkaiden lisäksi Näätämöjoella kalastavat myös paikalliset ja kuntalaiset erityisoikeuksin.

Lohikantojen tilaa tarkkaillaan aktiivisesti rajan molemmin puolin. Tiedot poikastiheydestä ja saaliista kertovat lohikantojen heikentymisestä 2020-luvulla. Norjan viimeisin väliarvio pohjoisten lohijokien tilasta valmistui heinäkuun alkupuolella. Tulosten perusteella Norjassa on päädytty rajoittamaan kalastusta sekä merellä että joissa Varanginvuonon ympäristössä, mukaan lukien Näätämöjoella.

Suomessa kalastusta Näätämöjoella hallinnoi Metsähallitus.

”Jaamme huolen lohikantojen heikosta tilasta. Olemme yhdessä maa- ja metsätalousministeriön kanssa päätyneet keskeyttämään lupamyynnin. Pystymme tässä vaiheessa kautta vähentämään Näätämöjoen kalastusta yhteensä noin 128 kalastusvuorokaudella”, kalastuksen erityisasiantuntija Markku Vierelä Metsähallituksesta kertoo.
”Jo myytyjä lupia ei peruta, mutta suosittelemme, että kalastajat pidättäytyisivät kalastamasta lohta. Mikäli käy niin, että saa lohen saaliiksi, on suositeltavaa vapauttaa se jatkamaan kutuvaellustaan.”

Norjan puolella Neidenelvens Fiskefelleskap on Norjan ilmasto- ja ympäristöministeriön suosituksesta päättänyt rajoittaa kalastusta hallinnoimallaan vesialueella Näätämöjoella (Neidenelva) kesken kalastuskauden. Joen yläpuolinen osuus Neidenin sillasta Suomen valtakunnanrajalle tullaan sulkemaan kalastukselta kokonaan 1.8.2024, mihin asti kalastetaan alhaisemmalla saaliskiintiöllä. Kolttakönkään perinteistä käpäläverkkopyyntiä ei ole harjoitettu kaudella 2024 Norjasta saatujen tietojen mukaan.

Lisätietoja:
Kalastuksen erityisasiantuntija Markku Vierelä, Metsähallitus
puh. 040 667 4656, markku.vierela(a)metsa.fi