18.12.2024
Erälupien asiakaspalvelu avoinna myös välipäivinä
Asiakasneuvojamme tavoittaa puhelimitse ja sähköpostitse klo 9–15 lukuun ottamatta arkipyhiä. Asiakaspalvelu on suljettu 24.–26.12., 1.1. ja 6.1.
Hossan vapalupa-alue sijaitsee Suomussalmen kunnan koillisosassa, satavuotiaan Suomen kunniaksi perustetussa Hossan kansallispuistossa. Hossa on pääosin mäntykankaiden verhoamaa harjumaisemaa. Harjujen katveessa on yli sata järveä ja lampea sekä lukuisia puroja ja jokia. Helposti tavoitettavat vedet ovat pääosin karuja ja kirkasvetisiä.
Hossassa on luontaisesti vahvat ahven- ja siikakannat, ja lisäksi Iso- ja Umpi- Valkeaiseen tehdään taimenen ja harjuksen poikasistutuksia. Hyvien ravinto-olosuhteiden, muun muassa runsaslukuisen järvikatkakannan, ansiosta Hossan vesissä kalat menestyvät hyvin ja kasvavat isoiksi. Huosi- ja Keihäslampeen istutetaan ympäri vuoden pyyntikokoista kirjolohta.
Veden lämpötilaa Hossanjoella voi seurata sulan veden aikana reaaliaikaisesti SensorMonitor-palvelussa (map.sensormonitor.fi).
Pääsääntöisesti 1.1.–31.12. Hossanjoella on kiellettyä kalastaa 1.9.–31.5.
18.12.2024
Asiakasneuvojamme tavoittaa puhelimitse ja sähköpostitse klo 9–15 lukuun ottamatta arkipyhiä. Asiakaspalvelu on suljettu 24.–26.12., 1.1. ja 6.1.
19.11.2024
Eräluvat.fi-sivusto ja Eräluvat-verkkokauppa ovat uudistuneet ja yhdistyneet. Uudistuksen myötä vanhat asiakastilit ovat poistuneet käytöstä. Maksetut luvat ovat kuitenkin voimassa normaalisti.
18.11.2024
Jokaisen kalastus- ja metsästysalueen sekä varaus- ja vuokratuvan sivulla on karttaikkuna, joka näyttää kohteen sijainnin. Tiesitkö, että voit itse valita, mitä ja miten tieto kartalla esitetään?
Tällä lupa-alueella tarvitset vapaluvan kaikkeen kalastamiseen – myös onkimiseen ja pilkkimiseen.
Lisäksi sinun tulee maksaa kalastonhoitomaksu, paitsi jos olet alle 18-vuotias, yli 70-vuotias tai täyttänyt vähintään 65 vuotta 31.12.2023 mennessä. Kalastonhoitomaksua ei kuitenkaan vaadita onkimiseen ja pilkkimiseen, mikäli käytät vain yhtä vapaa. Tällöin vapalupa riittää. Jos ongit tai pilkit usealla vavalla, sinun tulee ostaa vapalupa ja maksaa kalastonhoitomaksu.
Hossan kansallispuistossa on useita sellaisia lampi- ja järvivesiä, jotka eivät kuulu Hossan vapalupa-alueeseen. Näillä vesillä pätevät yleiskalastusoikeudet. Voit siis viehekalastaa yhdellä vavalla näillä lampi- ja järvivesillä, kun maksat kalastonhoitomaksun. Onkimiseen ja pilkkimiseen kalastonhoitomaksua ei vaadita, mikäli käytät vain yhtä vapaa. Kalastonhoitomaksu ei myöskään vaadita alle 18-vuotiailta, 70 vuotta täyttäneiltä tai niiltä, jotka ovat täyttäneet vähintään 65 vuotta 31.12.2023 mennessä.
Tarkista aina lupa-alueen sijainti tämän sivun karttaikkunasta tai PDF-kartasta. Avaamalla karttaikkunan suuremmaksi pääset tarkastelemaan lupa-alueen sijaintia tarkemmin.
Huomaathan, että Hossan kansallispuistossa on useita sellaisia lampi- ja järvivesiä, jotka eivät kuulu Hossan vapalupa-alueeseen.
Hossan kansallispuistossa on paljon retkeilyrakenteita, kuten nuotiopaikkoja, laavuja, merkittyjä retkeilyreittejä sekä tupia, joita sekä retkeilijät että kalastajat voivat hyödyntää.
Hossassa on erittäin monipuolinen mökkitarjonta sekä luontokeskus, josta saa kalastuslupien, neuvonnan ja opastuksen lisäksi myös kahvila- ja ravintolapalveluita. Luontokeskus vuokraa myös kämppiä, veneitä, kanootteja, kajakkeja sekä kalastus- ja retkeilyvälineitä. Vuokraveneitä on Iso-Valkeaisen ja Umpi-Valkeaisen rannassa.
Tarkkaa tietoa esteettömistä reiteistä ja muista palveluista saat alueen luontokeskuksesta, jonka yhteystiedot löydät alempaa tältä sivulta.
Hossassa on liikuntarajoitteisille soveltuvia, esteettömiä kalastuspaikkoja. Luontokeskuksen lähistöllä sijaitsevalle Huosilammelle pääsee kalastamaan kirjolohta pyörätuolilla. Lammella on neljä heittolaituria, ja yhteensä lammen rannalla on noin 600 metriä esteetöntä, sorastettua ja osin puurakenteista polkua.
Somerjoen Lihapyörteellä on kosken kupeessa esteetön heittolaituri. Värikallion pysäköintialueelta laiturille on matkaa sorastettua polkua pitkin noin 200 metriä.
Jatkonsalmen, Huosiusjärven, Hirvastuvan ja Peurapirtin vuokrakämpillä on laiturit, joilta on mahdollista päästä pyörätuolista veneeseen.
Luontokeskuksessa on kaksi vuokrattavaa sähköskootteria ja yksi lainattava rollaattori. Pyörätuolien akkuja voit ladata luontokeskuksessa.
Lue lisää Hossan esteettömistä palveluista Hossan kansallipuiston sivuilta Luontoon.fi:stä.
Umpi-Valkeainen on yksi suosituimmista kalastuskohteista Hossassa. Se on kaksiosainen suppalampi, jonka keskellä on matala salmi. Lammen pohjoispuoli on pienempi ja matalampi, joten se soveltuu hyvin rannalta kalastamiseen. Tavoitelluimmat kalat ”Umpparissa” ovat ahven ja taimen, jotka kasvavat yllättävän isoiksi lammen pieneen kokoon nähden. Kalojen huimaa kasvua selittää lammessa esiintyvä kymmenpiikki, joka on ihanteellista ravintoa näille petokaloille. Tämä kannattaa muistaa vieheitä valitessa. Umpi-Valkeaisessa on myös harjusta, jota istutetaan taimenen tapaan pienpoikasena. Rannalla on vuokraveneitä, joita voi varata luontokeskuksesta.
Iso-Valkeaisessa on upeita ahvenia, taimenia, harjuksia sekä jättimäisiä siikoja, joita kalastajat palaavat yrittämään kerta toisensa jälkeen pilkkien ja uistellen. Hyviä paikkoja Iso-Valkeaisessa ovat syvänteiden ja saarten reuna-alueet sekä niiden läheiset matalikot ja karikot. Kirkkaan veden vuoksi kalat ovat hyvin arkoja eivätkä suostu maistamaan mitä tahansa eteen sattuvaa suupalaa, joten kalastus Iso-Valkeaisella on haastavaa. Myös siellä kalastamista voi tehostaa lihaskäyttöisellä vuokraveneellä.
Hyviä ahvenpaikkoja on muuallakin kuin eniten kalastetuilla vesillä. Kansallispuiston karttaa tarkastelemalla voit löytää itsellesi hienon ahvenlammen. Näiden kalavesien kyrmyniskoja kalastavat varsin harvat, joten monesti lammilla saa kalastaa aivan omassa rauhassa.
Hossanjoen kosket on kalataloudellisesti kunnostettu 1990-luvulla. Lupa-alueen yli kuuden kilometrin pituisella matkalla on noin kymmenkunta erilaista koskea, joissa elää luontaisesti vahvoja harjuskantoja. Ajoittain on myös mahdollisuus todellisiin kehukaloihin, kun Kiantajärvestä nousee järvitaimenia Hossanjoen yläosiin. Erityisesti alkukesästä viehettä kovasti tukistava tärppi voi tuoda terveisiä Kiannan kirkaskylkiseltä taimenelta.
Hossan muut jokikalastuskohteet kuten Perangan- ja Somerjoen reitit sekä Iikoski tarjoavat myös koskikalastusmahdollisuuksia. Näissä vesissä esiintyy harjusta, mutta paikoin on mahdollisuudet myös taimeneen.
Keihäslampeen ja Huosilampeen istutetaan pyyntikokoista kirjolohta säännöllisesti ympäri vuoden.
Umpi-Valkeaiseen ja Iso-Valkeaiseen istutetaan vuosittain taimenen ja harjuksen poikasia.
Pyyntikokoisen taimenen istuttaminen Hossanjokeen riippuu siitä, onko kalaa saatavilla.
Veden lämpötilaa Hossanjoella voi seurata sulan veden aikana reaaliaikaisesti SensorMonitor-palvelussa (map.sensormonitor.fi). Lue vastuullisen kalastajan ohjeista lisää siitä, miten voit huomioida korkeat lämpötilat omassa toiminnassasi.
Lupia myydään ajalle:
1.1.–31.12.2024, 1.1.–31.12.2025