Huomioitavaa tällä alueella
Mitä lupia kalastaja tarvitsee
Vapaluvan tarve riippuu siitä, millaisessa vesistössä ja kuinka monella vavalla ja vieheellä kalastat.
Tällä lupa-alueella tarvitset vapaluvan, mikäli viehekalastat virtavesissä. Lisäksi sinun tulee maksaa kalastonhoitomaksu, paitsi jos olet alle 18-vuotias, yli 70-vuotias tai täyttänyt vähintään 65 vuotta 31.12.2023 mennessä.
Jos viehekalastat vain yhdellä vavalla ja vieheellä virtaamattomissa vesissä, kuten järvillä tai järvilaajentumissa, kalastonhoitomaksun maksaminen riittää. Usealla vavalla tai vieheellä kalastaessasi tarvitset lisäksi vapaluvan.
Onkiminen ja pilkkiminen on kokonaan kielletty vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla. Kalastusrajoitus.fi-palvelusta voit tarkistaa, onko kyseessä vaelluskalavesistö. Virtaamattomissa vesissä onkiminen ja pilkkiminen on sallittu maksutta yhdellä vavalla. Jos ongit tai pilkit usealla vavalla, sinun tulee ostaa vapalupa ja maksaa kalastonhoitomaksu.
Lupa-alueeseen kuuluvat vedet ja aluerajoitukset
Tarkista aina lupa-alueen sijainti tämän sivun karttaikkunasta tai PDF-kartasta. Avaamalla karttaikkunan suuremmaksi pääset tarkastelemaan lupa-alueen sijaintia tarkemmin.
Vapaluvan piiriin kuulumattomat vesialueet
Kalastus on kielletty Muorravaarakanjoessa, Kulasjoessa ja Anterijoessa Anterimukan kämpältä alavirtaan, sillä ne ovat rauhoitettuja ympäri vuoden.
Kopsusjoessa on yksityisvesialueita, joilla tämä vapalupa ei oikeuta kalastamaan. Lupa-alueen rajat voi tarkistaa Retkikartta.fi-palvelusta.
Rajavyöhykkeellä kalastaminen on kielletty.
Urho Kekkosen kansallispuiston vapalupa 1505 ei oikeuta kalastamaan Luttojoella ja Suomujoella. Ne kuuluvat vapalupa-alueisiin Luttojoki 1545 ja Suomujoki 1551.
Alueen palvelut
Inarin ja Sodankylän matkailupalveluista löytyy tietoa seuraavilta sivuilta:
Alueella on retkeilypalveluja, kuten tulentekopaikkoja ja autiotupia.
Lisätietoa alueesta ja sen retkikohteita voi hakea Luontoon.fi:ssä.
Lisätietoa
Roskat ja liikkuminen kansallispuistossa
Kansallispuiston alueella liikkumiseen tarvitset Urho Kekkosen kansallispuiston ulkoilukartan (1:100 000) tai Saariselän-Sokostin ulkoilukartan (1:50 000).
Luontoon ei saa jättää roskia, vaan jokaisen täytyy tuoda omat jätteensä pois maastosta lajittelupisteihin. Metsähallitus on keskittänyt maastokohteiden jätehuollon jätteiden lajittelu- eli ekopisteisiin, jotka sijaitsevat alueiden tuloväylillä. Taukopaikoilla on vähennetty sekajäteastioita ja jätevalistusta on vastaavasti lisätty.
Kansallispuistossa on noudatettava puiston järjestyssääntöä. Ohjeet ja säännöt voi lukea Luontoon.fi:stä.