8.1.2025
Eräluvat-asiakaspalvelu suljettu 21.–22. tammikuuta
Puhelinpalvelu on kiinni tiistain ja keskiviikon, ja myös sähköposteihin vastataan viiveellä.
Lemmenjoen kansallispuisto on Suomen suurin kansallispuisto. Perusosan lisäksi siihen kuuluvat laajat erämaa-alueet, jotka sijaitsevat Lemmenjoen pohjois- ja eteläpuolella. Vapalupa-alue sijoittuu pääasiassa perusosaan ja Lemmenjoen pohjoispuoliseen erämaahan. Vapalupa-alueeseen kuuluu sekä virtavesiä että pieniä järviä ja Lemmenjoen sivujokia, kuten Máttit Ravadas ja Searitjoki sekä Vasko- ja Postijokien latvavedet. Huomaathan, että Lemmenjoella on oma lupanumeronsa 1509, joka kattaa Lemmenjoen Paadarjärvestä Ravadaskönkäälle.
Kalastajan usein haluama saalis alueelta on harjus, mutta myös taimenta on mahdollista saada alueen järvistä. Harjuksen ja taimenen lisäksi saaliiksi voi tarttua usein ahventa ja haukea. Kookasta harjusta elää erityisesti Vaskojoen latvavesissä Vaskolompolon autiotuvalta Vaskojärvelle.
1.1.–31.12. Joki- ja purovedet on rauhoitettu 1.9.–30.11., joten silloin niissä ei saa kalastaa.
8.1.2025
Puhelinpalvelu on kiinni tiistain ja keskiviikon, ja myös sähköposteihin vastataan viiveellä.
19.11.2024
Eräluvat.fi-sivusto ja Eräluvat-verkkokauppa ovat uudistuneet ja yhdistyneet. Uudistuksen myötä vanhat asiakastilit ovat poistuneet käytöstä. Maksetut luvat ovat kuitenkin voimassa normaalisti.
18.11.2024
Jokaisen kalastus- ja metsästysalueen sekä varaus- ja vuokratuvan sivulla on karttaikkuna, joka näyttää kohteen sijainnin. Tiesitkö, että voit itse valita, mitä ja miten tieto kartalla esitetään?
Vapalupien määrä on rajoitettu, joten lupien saatavuus kannattaa tarkistaa etukäteen.
Inarin kalatalousalueen kalastussäännön löydät Inarin kalatalousalueen sivulta (inarinkalatalousalue.fi).
Vapaluvan tarve riippuu siitä, millaisessa vesistössä ja kuinka monella vavalla ja vieheellä kalastat.
Tällä lupa-alueella tarvitset vapaluvan, mikäli viehekalastat virtavesissä. Lisäksi sinun tulee maksaa kalastonhoitomaksu, paitsi jos olet alle 18-vuotias, yli 70-vuotias tai täyttänyt vähintään 65 vuotta 31.12.2023 mennessä.
Jos viehekalastat vain yhdellä vavalla ja vieheellä virtaamattomissa vesissä, kuten järvillä tai järvilaajentumissa, kalastonhoitomaksun maksaminen riittää. Usealla vavalla tai vieheellä kalastaessasi tarvitset lisäksi vapaluvan.
Onkiminen ja pilkkiminen on kokonaan kielletty vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla. Kalastusrajoitus.fi-palvelusta voit tarkistaa, onko kyseessä vaelluskalavesistö. Virtaamattomissa vesissä onkiminen ja pilkkiminen on sallittu maksutta yhdellä vavalla. Jos ongit tai pilkit usealla vavalla, sinun tulee ostaa vapalupa ja maksaa kalastonhoitomaksu.
Tarkista aina lupa-alueen sijainti tämän sivun karttaikkunasta tai PDF-kartasta. Avaamalla karttaikkunan suuremmaksi pääset tarkastelemaan lupa-alueen sijaintia tarkemmin.
Lemmenjoen kansallispuiston vapalupa 1508 ei oikeuta kalastamaan seuraavissa Metsähallituksen vesistöissä, vaikka ne sijaitsevatkin lupa-alueella:
Lemmenjoki (vapalupa-alue 1509)
Vaskojoki, Lemmenjoen kansallispuisto (vapalupa-alue 1531)
Ivalojoki, Lemmenjoen kansallispuisto (vapalupa-alue 1583)
Repojoki (vapalupa-alue 1586)
Tähän vapalupa-alueeseen eivät kuulu myöskään Kietsimäjoki ja Inarijoki. Kalastamiseen Kietsimä- ja Inarijoessa täytyy hankkia Tenojoen kalastuslupa (tenonkalaluvat.fi).
Inarin matkailupalveluista löytyy tietoa seuraavilta sivuilta:
Alueella on retkeilypalveluja, kuten tulentekopaikkoja ja autiotupia.
Lisätietoa alueesta ja sen retkikohteita voi hakea Luontoon.fi:ssä.
Veden lämpötila vaikuttaa merkittävästi lohikalojen selviytymiseen vapauttamisesta. Veden lämpötilan lähestyessä +20 astetta lohikaloja tuleekin kalastaa harkiten. Tätä lämpimämmissä vesissä lohikalojen kalastusta tulee välttää. Tällöin kannattaa suosia lämpöä paremmin kestäviä lajeja, kuten kuhaa, haukea ja ahventa. Lue lisää vastuullisen kalastajan ohjeista.
Lemmenjoen kansallispuiston perusosassa avotulen saa tehdä vain merkityillä tulentekopaikoilla.
Luontoon ei saa jättää roskia, vaan jokaisen täytyy tuoda omat jätteensä pois maastosta lajittelupisteihin. Metsähallitus on keskittänyt maastokohteiden jätehuollon jätteiden lajittelu- eli ekopisteisiin, jotka sijaitsevat alueiden tuloväylillä. Taukopaikoilla on vähennetty sekajäteastioita ja jätevalistusta on vastaavasti lisätty.
Kansallispuistossa on noudatettava puiston järjestyssääntöä. Ohjeet ja säännöt voi lukea Luontoon.fi:stä.
Lupia myydään ajalle:
1.1.–31.12.2025