Hyppää sisältöön
Vapalupa-alue

1300 Kuntalaisen jokilupa vapakalastukseen, Utsjoki

Utsjoen kuntalaisen jokilupa myönnetään vapakalastukseen Tenon sivuvesien lohen tai taimenen nousualueille, jotka sijaitsevat valtion vesialueilla Utsjoen kunnan alueella.

Muille oman kunnan alueella sijaitseville valtion vesille kuntalaisille myönnetään maksuton kalastuslupa. Lue lisää Ylä-Lapin kuntalaisten kalastusluvista.

Jokilupa on kausilupa, jonka saavat halutessaan kaikki kuntalaiset.  Lupa on henkilökohtainen ja omakustannehintainen. Hinta on määritelty maa- ja metsätalousministeriön maksuasetuksessa.

Merilohi on rauhoitettu lukuun ottamatta Utsjokea ja Vetsijokea, joissa lohenkalastus on sallittu heinäkuun 1. päivästä heinäkuun 3. päivään maanantaista kello 19 keskiviikkoon kello 19. 

Alueen perustiedot

Kunta
Utsjoki
Maakunta
Lappi
Kalastusaika

Kalastus vavalla ja vieheellä on sallittu 1.6.–20.8.

Sallitut kalastustavat
Heittokalastus (virvelöinti), onkiminen, perhokalastus, pilkkiminen
Tarvittavat luvat ja maksut
Vapalupa, kalastonhoitomaksu. Tarkista aina kohta "Mitä lupia kalastaja tarvitsee".
Onkiminen ja pilkkiminen
Kielletty virtavesissä
Alueen vapaluvat
Kausilupa
Erityistä tällä alueella
Jokilupa on kausilupa, jonka saavat halutessaan kaikki Utsjoen kuntalaiset.
Rajoitukset
Tarkista rajoitukset huolellisesti lupaehdoista.

Ajankohtaista

Huomioitavaa tällä alueella

Utsjoen kuntalaisen jokiluvan voi ostaa Metsähallituksen Erälupien palvelunumerosta 020 69 2424 (arkisin 9–15) ja Ylä-Lapin luontokeskus Siidasta.

Tutustu kalatalousalueen kalastussääntöön

Tenon kalatalousalueen kalastussäännön löydät Tenon kalatalousalueen sivuilta (tenonkalatalousalue.fi).

Mitä lupia kalastaja tarvitsee

Jokiluvan tarve riippuu siitä, millaisessa vesistössä ja kuinka monella vavalla ja vieheellä kalastat.

Tällä lupa-alueella tarvitset jokiluvan, kun viehekalastat koski- ja virta-alueilla. Lisäksi sinun tulee maksaa kalastonhoitomaksu, paitsi jos olet alle 18-vuotias, yli 70-vuotias tai täyttänyt vähintään 65 vuotta 31.12.2023 mennessä.

Jos viehekalastat vain yhdellä vavalla ja vieheellä virtaamattomissa vesissä, kuten järvilaajentumissa, kalastonhoitomaksun maksaminen riittää. Usealla vavalla tai vieheellä kalastaessasi tarvitset lisäksi jokiluvan.

Onkiminen ja pilkkiminen on kokonaan kielletty vaelluskalavesistöjen (eli myös tämän lupa-alueen) koski- ja virta-alueilla. Virtaamattomissa vesissä onkiminen ja pilkkiminen on sallittu maksutta yhdellä vavalla. Jos ongit tai pilkit usealla vavalla, sinun tulee ostaa jokilupa ja maksaa kalastonhoitomaksu.

Tämän luvan lisäksi kuntalaisen ei tarvitse hankkia muita jokialueiden vapalupia oman kotikunnan alueella.

Lupa-alueeseen kuuluvat vedet ja aluerajoitukset

Utsjoen kuntalaisen jokilupa oikeuttaa kalastamaan vapakalastusvälineillä Tenon sivuvesisäännön alueella, valtion vesillä Utsjoen kunnan alueella.

  • Tenojoen ja Inarijoen sivujoissa kalastaessa kalastuksessa tulee noudattaa Valtioneuvoston asetusta kalastuksesta Tenojoen vesistön sivuvesistöissä vuonna 2024 (378/2024). SäädK 378/2024 (valtioneuvosto.fi).

  • Merilohi on rauhoitettu lukuun ottamatta Utsjokea ja Vetsijokea, joissa lohenkalastus on sallittu heinäkuun 1. päivästä heinäkuun 3. päivään maanantaista kello 19 keskiviikkoon kello 19. Saaliiksi saa yhteensä ottaa yhden 35 cm - 65 cm lohen kalastajaa kohden.

  • Sivuvesisäännön mukaisesti saaliskirjanpito on pakollinen ja se tulee ilmoittaa Tenojoen viralliseen sähköiseen saalisilmoitusrekisteriin.

Jokiluvan piiriin kuulumattomat vesialueet

  • Lupa ei oikeuta kalastamaan Teno- , Inari- tai Skietsimäjoessa.

  • Lupa ei oikeuta kalastamaan alueen yksityisvesissä.

  • Lupa ei oikeuta pyydyskalastukseen.

Lisätietoa

Veden lämpötilan vaikutus kalastamiseen

Veden lämpötila vaikuttaa merkittävästi lohikalojen selviytymiseen vapauttamisesta. Veden lämpötilan lähestyessä +20 astetta lohikaloja tuleekin kalastaa harkiten. Tätä lämpimämmissä vesissä lohikalojen kalastusta tulee välttää. Tällöin kannattaa suosia lämpöä paremmin kestäviä lajeja, kuten kuhaa, haukea ja ahventa. Lue lisää vastuullisen kalastajan ohjeista.