8.1.2025
Eräluvat-asiakaspalvelu suljettu 21.–22. tammikuuta
Puhelinpalvelu on kiinni tiistain ja keskiviikon, ja myös sähköposteihin vastataan viiveellä.
Muotkatunturi-Kaldoaivi vapalupa-alueeseen kuuluu Näätämöjoen sekä Kiella- ja Kaamasjoen vesistöalueet. Alue koostuu laajoista Muotkatunturin ja Kaldoaivin erämaa-alueista sijoittuen Utsjoen kunnanrajan ja Sevettijärventien sekä Angelintien väliin. Lupa-alue sisältää paljon järvi-, lampi- ja jokivesiä.
Lupa-alueeseen kuuluu sekä helposti saavutettavia kohteita että todellista erämaan rauhaa ja hiljaisuutta kaukana teistä ja liikenteen melusta. Yleisimpiä saaliskaloja alueella ovat harjus, taimen, rautu, siika, ahven ja hauki.
1.1.–31.12. Joki- ja purovedet on rauhoitettu 1.9.–30.11., joten silloin niissä ei saa kalastaa.
8.1.2025
Puhelinpalvelu on kiinni tiistain ja keskiviikon, ja myös sähköposteihin vastataan viiveellä.
19.11.2024
Eräluvat.fi-sivusto ja Eräluvat-verkkokauppa ovat uudistuneet ja yhdistyneet. Uudistuksen myötä vanhat asiakastilit ovat poistuneet käytöstä. Maksetut luvat ovat kuitenkin voimassa normaalisti.
18.11.2024
Jokaisen kalastus- ja metsästysalueen sekä varaus- ja vuokratuvan sivulla on karttaikkuna, joka näyttää kohteen sijainnin. Tiesitkö, että voit itse valita, mitä ja miten tieto kartalla esitetään?
Vapalupien määrä on rajoitettu, joten lupien saatavuus kannattaa tarkistaa etukäteen.
Inarin kalatalousalueen kalastussäännön löydät Inarin kalatalousalueen sivulta (inarinkalatalousalue.fi).
Vapaluvan tarve riippuu siitä, millaisessa vesistössä ja kuinka monella vavalla ja vieheellä kalastat.
Tällä lupa-alueella tarvitset vapaluvan, mikäli kalastat
useammalla kuin yhdellä vavalla tai vieheellä,
virtavesialueilla tai
virtaamattomilla erityisvesillä, joissa yleiskalastusoikeudet eivät päde.
Lisäksi sinun tulee maksaa kalastonhoitomaksu, paitsi jos olet alle 18-vuotias, yli 70-vuotias tai täyttänyt vähintään 65 vuotta 31.12.2023 mennessä. Kalastonhoitomaksua ei vaadita onkimiseen ja pilkkimiseen, mikäli käytät vain yhtä vapaa. Jos ongit tai pilkit usealla vavalla, sinun tulee ostaa vapalupa ja maksaa kalastonhoitomaksu.
Virtavesialueilla voit siis viehekalastaa, kun hankit vapaluvan: pelkkä kalastonhoitomaksun maksaminen ei näillä alueilla riitä. Onkiminen ja pilkkiminen on kokonaan kielletty vaelluskalavesistöjen (eli myös tämän lupa-alueen) koski- ja virta-alueilla riippumatta siitä, onko sinulla vapalupa vai ei.
Myös erityisvesillä voit viehekalastaa, kun hankit vapaluvan: pelkkä kalastonhoitomaksun maksaminen ei näillä vesillä riitä. Myös onkimiseen ja pilkkimiseen erityisvesillä tarvitset aina vapaluvan. Erityisvedet on merkitty vapalupa-alueen PDF-karttaan sekä rajoitusalueena tämän sivun karttaikkunaan ja Retkikartta.fi-palveluun.
Muilla vapalupa-alueen virtaamattomilla vesillä pätevät yleiskalastusoikeudet. Voit siis viehekalastaa yhdellä vavalla ja vieheellä pelkällä kalastonhoitomaksulla. Useaa vapaa tai viehettä varten tarvitset lisäksi vapaluvan. Onkiaksesi tai pilkkiäksesi yhdellä vavalla näillä virtaamattomilla vesillä sinun ei tarvitse ostaa vapalupaa eikä maksaa kalastonhoitomaksua. Jos ongit tai pilkit usealla vavalla, sinun tulee ostaa vapalupa ja maksaa kalastonhoitomaksu.
Rautujärvi
Kontinpaistamajärvi
Tarkista aina lupa-alueen sijainti tämän sivun karttaikkunasta tai PDF-kartasta. Avaamalla karttaikkunan suuremmaksi pääset tarkastelemaan lupa-alueen sijaintia tarkemmin.
Opukasjärvessä on kiellettyä kalastaa 200:aa metriä lähempänä jokisuita.
Muotkatunturi-Kaldoaivi vapalupa 1501 ei oikeuta kalastamaan seuraavissa Metsähallituksen vesistöissä, vaikka ne sijaitsevatkin lupa-alueella:
Näätämöjoki, alaosa (vapalupa-alue 1565)
Näätämöjoki, yläosa (vapalupa-alue 1566)
Silisjoki (vapalupa-alue 1567)
Kielajoki (vapalupa-alue 1523)
Kaamasjoki (vapalupa-alue 1524)
Inarijärvi (vapalupa-alue 1504)
Kettujoki (vapalupa-alue 1526)
Juutuanjoki, Alakoski (vapalupa-alue 1527)
Vaskojoki, Lemmenjoen kansallispuisto (vapalupa-alue 1531)
Vaskojoki, alaosa (vapalupa-alue 1532)
Inarin matkailupalveluista löytyy tietoa seuraavilta sivuilta:
Alueella on retkeilypalveluja, kuten tulentekopaikkoja ja autiotupia.
Lisätietoa alueesta ja sen retkikohteita voi hakea Luontoon.fi:ssä.
Veden lämpötila vaikuttaa merkittävästi lohikalojen selviytymiseen vapauttamisesta. Veden lämpötilan lähestyessä +20 astetta lohikaloja tuleekin kalastaa harkiten. Tätä lämpimämmissä vesissä lohikalojen kalastusta tulee välttää. Tällöin kannattaa suosia lämpöä paremmin kestäviä lajeja, kuten kuhaa, haukea ja ahventa. Lue lisää vastuullisen kalastajan ohjeista.
Lupia myydään ajalle:
1.1.–31.12.2025Lupia myydään ajalle:
1.1.–31.12.2025