Huomioitavaa tällä alueella
Vapaluvan (yhteisluvan) voi hankkia joko kaikille yhteislupaan kuuluville vesialueille tai ainoastaan yhdelle alueelle.
Jos ostat luvan kaikilla yhteisluvan vesialueilla kalastamiseen, voit valita luvan voimassaoloajaksi 24 tuntia, seitsemän vuorokautta tai koko kauden. Sen sijaan lupa yhdellä alueella kalastamiseen on aina voimassa koko kauden.
Yhdellä alueella kalastamiseen tarkoitetun luvan voit hankkia seuraaville alueille:
alue 1 Tornio
alue 2 Ylitornio
alue 3 Pello
alue 4 Kolari
alue 5 Muonio
alue 6 Enontekiö.
Rajoitukset ja rauhoitukset
Lupa-alueen kalastussäännöstä päätetään vuosittain valtioiden välisissä keskusteluissa. Tämän vuoksi lupamyynnin alkamisaika ilmoitetaan erikseen joka vuosi.
Vuonna 2025 lohen vapakalastus alkaa 9.6. kello 19 (Suomen aikaa) ja jatkuu 15.8. asti. Tämän jälkeen lohen kalastus on sallittu 25.8. asti ainoastaan rajoitetusti. Huomaa myös lohen jokaviikkoinen 24 tunnin rauhoitusaika sunnuntaista kello 19.00 maanantaihin kello 19.00 (Suomen aikaa).
Rajoitukset ja rauhoitukset on ilmoitettu tarkemmin lupaehdoissa, joihin tulee tutustua huolellisesti.
Lupamyynti voidaan lopettaa kesken kalastuskauden, mikäli kalakanta tai olosuhteet niin vaativat.
Mitä lupia kalastaja tarvitsee
Vapaluvan tarve riippuu siitä, millaisessa vesistössä ja kuinka monella vavalla ja vieheellä kalastat.
Tällä lupa-alueella tarvitset vapaluvan, kun viehekalastat koski- ja virta-alueilla. Lisäksi sinun tulee maksaa kalastonhoitomaksu, paitsi jos olet alle 18-vuotias, yli 70-vuotias tai täyttänyt vähintään 65 vuotta 31.12.2023 mennessä.
Jos viehekalastat vain yhdellä vavalla ja vieheellä virtaamattomissa vesissä, kuten järvilaajentumissa, kalastonhoitomaksun maksaminen riittää. Usealla vavalla tai vieheellä kalastaessasi tarvitset lisäksi vapaluvan.
Onkiminen ja pilkkiminen on kokonaan kielletty vaelluskalavesistöjen (eli myös tämän lupa-alueen) koski- ja virta-alueilla. Virtaamattomissa vesissä onkiminen ja pilkkiminen on sallittu maksutta yhdellä vavalla. Jos ongit tai pilkit usealla vavalla, sinun tulee ostaa vapalupa ja maksaa kalastonhoitomaksu.
Myös soutajalla täytyy olla voimassa oleva lupa. Soutajalla täytyy olla myös kalastonhoitomaksu suoritettuna, jos hän on kalastonhoitomaksuvelvollinen ja osallistuu vavalla tai pyydyksellä kalastamiseen Suomen puolella.
Veneen kyydissä oleva henkilö, joka ei osallistu kalastukseen, ei tarvitse kalastuslupaa.
Alle 15-vuotiaat eivät tarvitse viehekalastuksen yhteislupaa rajaväylällä kalastamiseen.
Lupa-alueeseen kuuluvat vedet ja aluerajoitukset
Lapin ELY-keskus, Havs- och vattenmyndigheten sekä Tornionjoki-Muonionjoki-Könkämäenon viehekalastuksen yhteislupa-alue ovat tehneet sopimuksen viehekalastuksesta Tornionjoki-Muonionjoki-Könkämäenolla. Viehekalastuksen yhteislupa-alueeseen kuuluu kalastuskuntia, osakaskuntia ja vesialueiden omistajia.
Tarkista aina lupa-alueen sijainti. Tähän lupa-alueeseen voit tutustua yhteislupa-alueen infokartan kautta (infogis.fi).
Alueella on paljon rajoituksia. Tutustu huolella lupaehtoihin.
Neuvonta
Lisää tietoa kalastamisesta Tornionjoki-Muonionjoki-Könkämäenon yhteislupa-alueella saa
Lisätietoa
Kalastus Tornionjoella
Lue tarkemmin kalastuksesta Tornionjoella ELY-keskuksen sivuilta (ely-keskus.fi).
Luonnonvarakeskus (Luke) selvittää merellä pyydyksistä vapautettujen lohien eloonjääntiä ja vaelluskäyttäytymistä. Mikäli saat saaliiksesi merkityn lohen, ilmoita merkkitiedot Lukelle. Tietojen ilmoittamisesta maksetaan 25 euron palkkio. Lue ohjeet (luke.fi).
Lisätietoa Gyrodactylus salaris -loisesta ja sen leviämisen ehkäisemistä saa Lapin ELY-keskukselta sekä Ruokavirastosta (ruokavirasto.fi)
Ohjeita lohen kalastukseen
Kalastettaessa tulee noudattaa lupaehtoja, näitä kalastusohjeita sekä Suomen ja Ruotsin hallitusten määräämää kalastussääntöä.
Ellet tunne jokea riittävästi, kysele paikallisilta kalastajilta ohjeita, joiden mukaan voit turvallisesti liikkua ja kalastaa muita häiritsemättä. Pidä huoli itsestäsi – pelastusliivin käytölle ei ole vaihtoehtoja.
Aja moottorilla rannoille merkityille lähtöpaikoille ajoväyliä pitkin. Korkean veden aikana ajoväylä on yleensä joen keskellä, matalan veden aikana myös muualla.
Vältä aina ajamasta moottorilla ottipaikkojen yli. Kierrä kalastajat mahdollisimman kaukaa vauhtia hiljentäen.
Aloita kalastus lähtöpaikalta omalla vuorollasi. Älä etuile – se aiheuttaa vain turhaa riitaa.
Mikäli rannalla on soutuvuoroaan odottavia kalastajia, rantaudu ja odota omaa vuoroasi. Älä lähde kalastamaan odotuspaikalla olevien veneiden alapuolelta.
Älä pitkitä kalastusta samalla kalastuspaikalla, se on muille häiriöksi.
Väistä aina kalaa väsyttävää kalastajaa ja muista, että vieheessä kiinni oleva lohi voi olla jopa parin sadan metrin päässä kalastajasta. Kelaa tarvittaessa omat siimasi pois.
Käytä tulentekoon vain rannalla olevia laavu- ja tulipaikkoja. Älä vahingoita eläviä puita. Laavut eivät ole asumista vaan taukoa ja lyhyttä levähdystä varten.
Älä roskaa! Vie jätteet mukanasi tai laita ne niitä varten oleviin jätesäkkeihin. Palavat jätteet voit polttaa tulipaikoilla. Suojele arkaa ympäristöäsi aina kaikkialla.
Muista tehdä saalisilmoitus! Lisätietoa saalisilmoituksesta on lupaehdoissa.
Älä ahnehdi! Lohta ei ole rajattomasti ja sinä olet muiden tavoin vastuussa lohikannan hengissä pysymisestä. Muista, ettei lohi säily pakasteenakaan paria kuukautta kauempaa. Suomen ja Ruotsin puolella kalastuskiintiö on yksi lohi/vuorokausi.
Kalaveden hoito
TRIWA LIFE -hankkeessa pyritään palauttamaan useisiin Tornionjoen sivu-uomiin biologinen monimuotoisuus sekä luonnontila. Lue lisää TRIWA LIFE -hankkeesta (metsa.fi).