Mitä lupia kalastaja tarvitsee
Tällä lupa-alueella tarvitset vapaluvan, kun viehekalastat koski- ja virta-alueilla. Lisäksi sinun tulee maksaa kalastonhoitomaksu, paitsi jos olet alle 18-vuotias, yli 70-vuotias tai täyttänyt vähintään 65 vuotta 31.12.2023 mennessä.
Jos viehekalastat virtaamattomissa vesissä, kuten järvilaajentumissa, kalastonhoitomaksun maksaminen riittää.
Onkiminen ja pilkkiminen on kokonaan kielletty vaelluskalavesistöjen (eli myös tämän lupa-alueen) koski- ja virta-alueilla. Virtaamattomissa vesissä onkiminen ja pilkkiminen on sallittu maksutta.
Huomaathan, että Kalliojoen lupa-alue on käytännössä kokonaan virtaavaa vettä.
Lupa-alueeseen kuuluvat vedet ja aluerajoitukset
Tarkista aina lupa-alueen sijainti tämän sivun karttaikkunasta tai PDF-kartasta. Avaamalla karttaikkunan suuremmaksi pääset tarkastelemaan lupa-alueen sijaintia tarkemmin.
Kalliojoen vesireitin ylimmät kosket on rauhoitettu kalojen poikastuotantoalueiksi. Rauhoitusalueet on merkitty lupa-alueen karttaan.
Korpikosken alueelle kuljetaan pohjoispuolen metsäautotietä. Kosken etelärannalta kalastamiseen tarvitset maanomistajan luvan.
Vinkit
Parhaita ajankohtia Kalliojoella kalastamiseen ovat alku- ja loppukesä, kun vettä riittää koskissa ja pintavedet eivät ole liian lämpimiä. Erityisesti harjukset ovat helpoiten napattavissa loppukesästä ja syksyllä.
Kannattaa etsiä koskia, joilla on vähän kalastuspainetta. Useimmat Kalliojoen koskialueet ovat helposti saavutettavia, ja koskelta toiselle voi liikkua verrattain pienellä vaivalla. Koskelta, jolla on paljon kalastajia, kannattaa suunnata kokonaan toiselle koskelle.
Varovaisella syönnillä olevat kalat ovat todella vaikeita höynäytettäviä. Tällöin on hyvä vaihtaa vieheiden ja perhojen kokoa astetta pienempiin kokoluokkiin. Pienempiin perhoihin vaihtaminen toimii erityisesti silloin, kun perholla kalastetaan harjusta.
Kosken loppuliuku voi tarjota yllätyksiä. Kalliojoen reitillä on useita koskia, jotka laskevat suoraan järveen. Näiden koskiosuuksien loppuliukuihin saapuu silloin tällöin suuria taimenia, joille kelpaavat parhaiten perhot ja vieheet, jotka jäljittelevät pikkukalaa, kuten muikkua.
Lisätietoa
Kalaveden hoito
Kalliojoen vesireitti on kunnostettu vuosina 2009–2010. Kunnostuksessa uittoperatun joen monimuotoisuutta on palautettu lähemmäs luonnontilaa, ja erityisesti on parannettu lohikalojen elinolosuhteita. Kunnostuksia on jatkettu myös 2010-luvulla lisäämällä koskiin kalojen luontaisen lisääntymisen mahdollistavaa kutusoraa.
Kalliojokeen istutetaan taimenen ja harjuksen pienpoikasia.
Virtaamat
Kalliojoen keskivirtaama on reitin yläosissa 3,6 kuutiometriä sekunnissa ja alaosissa 5,5 kuutiometriä sekunnissa.