Hyppää sisältöön
Vapalupa-alue

2570 Äkäsjoki

Äkäsjoki saa alkunsa Muonion kunnan Äkäsjärvestä. Matkallaan se kerää vesiä laajalta valuma-alueelta päättyen lopulta Lapin mahtivirtaan, Väylään. Äkäsjoki sijaitsee Ylläksen matkailualueen välittömässä läheisyydessä, ja alueen palvelut ovatkin helposti saavutettavissa.

Äkäsjoen yhteisluvan alueella keskeisin saaliskala on harjus, jota tavataan koko joen matkalla. Äkäsjoki on tunnettu myös meritaimenistaan. Viimeisimmät tutkimustiedot osoittavat Äkäsjoen olevan meritaimenen tärkein kutujoki Tornionjoen vesistöalueella. Sivujokineen se muodostaa laajan, täysin luontaisesti lisääntyvän taimenen kutu- ja poikastuotantoalueen.

Äkäsjoella on helposti saavutettavia koski- ja virta-alueita, mutta myös erämaisia alueita luonnonrauhasta nauttiville.

Karttatiedostot ja esitteet

Alueen perustiedot

Kunta
Kolari, Muonio
Maakunta
Lappi
Kalastusaika

1.6.–20.9.

Sallitut kalastustavat
Heittokalastus (virvelöinti), perhokalastus
Tarvittavat luvat ja maksut
Vapalupa, kalastonhoitomaksu. Tarve riippuu vapojen ja vieheiden määrästä tai vesistöstä. Tarkista aina kohta "Mitä lupia kalastaja tarvitsee".
Onkiminen ja pilkkiminen
Kielletty virtavesissä, sallittu maksutta virtaamattomissa vesissä
Alueen vapaluvat
24 tuntia, 7 vrk, kausilupa, nuorisolupa
Tavoiteltu saalis
Harjus, siika
Kalaveden hoito
Luontainen kalasto (ei istutuksia)
Alueen ominaisuudet
Erämainen kohde, perhokalastajien suosikki
Erityistä tällä alueella
Helposti saavutettavia koski- ja virta-alueita, mutta myös erämaisia alueita luonnonrauhasta nauttiville
Rajoitukset
Tarkista rajoitukset huolellisesti lupaehdoista.

Ajankohtaista

Mitä lupia kalastaja tarvitsee

Vapaluvan tarve riippuu siitä, millaisessa vesistössä ja kuinka monella vavalla ja vieheellä kalastat.

Tällä lupa-alueella tarvitset vapaluvan, kun viehekalastat koski- ja virta-alueilla. Lisäksi sinun tulee maksaa kalastonhoitomaksu, paitsi jos olet alle 18-vuotias, yli 70-vuotias tai täyttänyt vähintään 65 vuotta 31.12.2023 mennessä.

Jos viehekalastat vain yhdellä vavalla ja vieheellä virtaamattomissa vesissä, kuten järvilaajentumissa, kalastonhoitomaksun maksaminen riittää. Usealla vavalla tai vieheellä kalastaessasi tarvitset lisäksi vapaluvan.

Onkiminen ja pilkkiminen on kokonaan kielletty vaelluskalavesistöjen (eli myös tämän lupa-alueen) koski- ja virta-alueilla. Virtaamattomissa vesissä onkiminen ja pilkkiminen on sallittu maksutta yhdellä vavalla. Jos ongit tai pilkit usealla vavalla, sinun tulee ostaa vapalupa ja maksaa kalastonhoitomaksu.

Lupa-alueeseen kuuluvat vedet ja aluerajoitukset

Tarkista aina lupa-alueen sijainti tämän sivun karttaikkunasta tai PDF-kartasta. Avaamalla karttaikkunan suuremmaksi pääset tarkastelemaan lupa-alueen sijaintia tarkemmin.

Äkäsjoen yhteislupa-alue sisältää Äkäsjoen pääuomassa osakaskuntien ja Metsähallituksen vesialueita. Lupa-alue alkaa Äkäsjärven luusuasta ja päättyy Muonionjokeen. Äkäsjoessa sijaitsee myös yksityisvesialueita. Tämä vapalupa ei oikeuta kalastamaan näillä vesialueilla.

Alueen palvelut

Äkäsjoki sijaitsee Ylläksen matkailualueen välittömässä läheisyydessä, ja alueen palvelut ovatkin helposti saavutettavissa. Lisätietoa retkeilyrakenteista ja alueen palveluista löydät Luontoon.fi:stä.

Lisätietoa

Kalaveden hoito

Äkäsjoen meritaimenkannan kehittymistä seurataan vuosittain järjestettävillä sähkökoekalastuksilla, joilla saadaan tietoa erityisesti jokipoikastiheyksien tilasta. Lisäksi Äkäsjoella kartoitetaan taimenen kutupesiä sekä seurataan harjuskannan keskikoon kehittymistä. 

Kestävä kalastus Äkäsjoella

Äkäsjokeen muodostettiin uusi yhteislupa uusilla lupaehdoilla vuonna 2019. Lupaehtojen tarkistaminen tarkoitti useita muutoksia Äkäsjoen kalastukseen: kaikki taimenmuodot on vapautettava, ainoastaan väkäsettömät koukut ovat sallittuja, vieheessä on sallittu vain yksi koukku, harjukselle on asetettu välimitta ja lohikalakiintiö on asetettu kahteen kalaan per vuorokausi. Tiukentuneiden kalastusjärjestelyiden tarkoitus on turvata meritaimenkantojen vahvistumista sekä edesauttaa Äkäsjoen harjuskantojen vahvistumista. Harjuksen välimittasäätely ja vuorokausikohtainen kalastajakohtainen saaliskiintiö on asetettu kestävän kalastuksen turvaamiseksi.

Tutkimus on osoittanut isojen emokalojen tuottavan parempilaatuisia poikasia, ja isot emokalat turvaavatkin vaelluskalakantojen geneettistä monimuotoisuutta. Väkäsettömistä koukuista kalojen vapauttaminen on helpompaa ja edesauttaa kalojen selviämistä pyyntirasituksesta.

Veden lämpötilan vaikutus kalastamiseen

Veden lämpötilaa Äkäsjoella voi seurata sulan veden aikana reaaliaikaisesti SensorMonitor-palvelussa (map.sensormonitor.fi). Lue vastuullisen kalastajan ohjeista lisää siitä, miten voit huomioida korkeat lämpötilat omassa toiminnassasi. Samalla sivulla on tietoa myös lupamyynnin mahdollisesta keskeyttämisestä lämpötilojen kohotessa.

Lupamyynti ja -neuvonta arkisin kello 9–15

+35820692424

eraluvat@metsa.fi

Yllästunturin luontokeskus Kellokas

Tunturintie 54

95970 Äkäslompolo (Kolari)

+358206397039

kellokas@metsa.fi

Katso lisätiedot ja aukioloajat

Kalastuksen erityisasiantuntija (Länsi-Lappi)

Markku Vierelä

Rovaniemi

+358406674656

markku.vierela@metsa.fi

Tutustu myös näihin kohteisiin

Metsähallitus-tunnus

Metsähallitus

PL 80 (Opastinsilta 12 C)

00521 Helsinki

Eräluvat

eraluvat@metsa.fi

+358 20 69 2424 (arkisin klo 9-15)

0,00€/min + pvm/mpm

Seuraa meitä

facebookinstagramtwitteryoutubelinkedin
SuomiEnglishSvenskaDavvisámegiellaAnarâškielâNuõrttsääʹmǩiõll
Palaute Käyttöehdot Hankinta- ja peruutusehdot Tietosuojaseloste Saavutettavuusseloste