Metsästyksen suunnittelu
Metsästysluvista ei kerätä tuloja valtiolle. Kaikki tulot käytetään kestävän metsästyksen suunnitteluun, valistavaan viestintään ja riistanhoitoon. Asiantuntijat suunnittelevat metsästyksen siten, että riistakannat voivat hyvin. Mottomme on, että lupa on sijoitus luontoon.
Hyviin riistakantoihin tarvitaan meidän kaikkien panosta. Riistakannat lasketaan joka vuosi vapaaehtoisvoimin. Saalismäärää voidaan seurata vain jättämilläsi saalispalautteilla. Riista- ja saalistiedon avulla voidaan laskea sopivat metsästyslupamäärät kullekin alueelle kestävällä tavalla.
Lupa on sijoitus luontoon
Metsästäjien maksamilla luvilla ennallistetaan riekkosoita, hanhien rimpiä, metsäkanalintujen poikaskorpia ja kosteikoita. Myös itse metsästys voi hyödyttää ympäristöä. Esimerkiksi pienpetopyynnistä hyötyvät pienriistan lisäksi monet muutkin lajit. Sen vuoksi Metsähallitus tarjoaa lupa-alueilleen edullisia pienpetolupia.
Naalin pesintää Ylä-Lapissa helpotamme muun muassa tehostetulla kettujahdilla. Metsähallitus korvaa metsästäjille kuluja kettujahdista, jottei kettu valtaisi naalin elinalueita.
Kannanseuranta on monipuolista. Metsähallituksen henkilöstö tekee muun muassa riistakolmiolaskentoja valtion mailla. Yksi seurantamuoto on Lapin riekkolaskenta kanakoirien avulla, mikä aloitettiin elokuussa 2008. Myös ahmalaskennat ja metsäpeurojen elämän seuraaminen ovat osa Metsähallituksen työtä.
Osa luparahoista sijoitetaan tutkimukseen. Metsähallitus ei tutki itse vaan tilaa Luonnonvarakeskukselta (Luke) esimerkiksi havuvyöhykkeen riekkotutkimusta, jotta riekon raju väheneminen pystyttäisiin selvittämään ja keinot sen hidastamiseksi löytämään. Koillismaalla on tutkittu metsojen soidinalueita ja poikueiden elinympäristön valintaa. Myös teerten soidinalueita on kartoitettu.