Vilka tillstånd behöver fiskare
På det här tillståndsområdet behöver du ett särskilt tillstånd för allt fiske – även för att meta och pilka.
Dessutom ska du betala fiskevårdsavgift om du inte är under 18 år, över 70 år eller har fyllt minst 65 år före den 31.12.2023. Fiskevårdsavgiften är dock inget krav för mete eller pilkfiske om du bara fiskar med ett spö. Då räcker det att ha spöfisketillstånd. Om du metar eller pilkar med flera spön, ska du köpa spöfisketillstånd och betala fiskevårdsavgift.
Fiske i Hossa nationalparken
Det finns flera sjöar och träsk som ligger i nationalparken, som inte hör till Hossa tillståndsområde. I dessa vatten gäller de allmänna fiskerättigheterna. För att meta och pilka i dessa tjärnar och sjöar behöver personen alltså inte betala fiskevårdsavgiften eller köpa spöfisketillstånd. Handredskapsfiske med ett (1) spö är också tillåtet i dessa tjärnar och sjöar för personer som har betalat fiskevårdsavgiften eller är under 18 år eller 69 år fyllda.
Vattendrag och områdesbegränsningar i tillståndsområdet
Alltid kontrollera läget för tillståndsområdet i kartfönstret eller PDF-kartan på denna sidan. Genom att öppna kartfönstret kan du se närmare på tillståndsområdets läge.
Det finns flera sjöar och träsk som ligger i nationalparken, som inte hör till Hossa tillståndsområde.
Områdets tjänster
För fiskare och vandrare finns eldplatser, vindskydd, märkta friluftsrutter och raststugor i nationalparken.
I Hossa finns ett mycket rikligt utbud på stugor och ett naturum, där man får fisketillstånd, råd och vägledning samt café- och restaurangtjänster. Naturumet sköter också uthyrning av stugor, båtar, kanoter, kajaker och fiske- och friluftsutrustning. Hyrbåtar ligger vid Iso-Valkeainens och Umpi-Valkeainens strand.
Tillgänglighet
Naturumet erbjuder ingående information om tillgängliga leder och tjänster. Kontaktuppgifter finns nedan.
I Hossa finns tillgängliga fiskeställen som lämpar sig för rörelsehämmade. Till Huosilampi nära naturumet kommer man bl.a. med rullstol. Där kan man fiska regnbågslax. Vid sjön finns fyra kastbryggor, och sammanlagt finns det ca 600 meter hinderfri, grusbelagd och delvis träbyggd stig vid sjöstranden.
I Somerjokis Lihapyörre har man byggt en hinderfri kastbrygga vid forsen. Från Värikallio parkeringsområde går en ca 200 meter lång grusbelagd stig till bryggan.
Vid Jatkonsalmi, Huosiusjärvi, Hirvastupa och Peurapirtti hyrstugor finns bryggor från vilka man kan ta sig från rullstol till båt.
Naturumet har två elskotrar som kan hyras och en rollator att låna. I naturumet kan du ladda rullstolsbatterier.
Läs mer om Hossas hinderfria tjänster i utinaturen.fi.
Tips
Umpi-Valkeinen är ett av de populäraste fiskeställena i Hossa. Det är en tvådelad dödissjö med ett grunt sund i mitten. Den norra delen av sjön är mindre och grundare, så den lämpar sig bättre för fiske från stranden. De mest eftertraktade fiskarna i "Umppari" är abborre och öring, som växer sig förvånansvärt stora i förhållande till sjöns storlek. Fiskarnas snabba tillväxt förklaras av att det i sjön förekommer småspigg, som är en idealisk bytesfisk för de här rovfiskarna. Det här kan man tänka på vid valet av bete. I Umpi-Valkeinen finns dessutom harr, som utplanteras som yngel precis som öringen. Båtar finns att hyra från naturumet.
I Iso-Valkeinen finns fantastiska abborrar, öringar, harrar och jättelika sikar, som många fiskare återkommer till för pimpling och trolling gång efter gång. Bra platser i Iso-Valkeinen är de djupa ställenas och öarnas randområden samt grunda ställen och grynnor nära dem. På grund av det klara vattnet är fiskarna mycket skygga och smakar inte på vad som helst, så här får du prova utmanande fiske. Även på Iso-Valkeinen kan man effektivera fiskandet genom att hyra en roddbåt.
Bra abborrställen finns inte bara i de populäraste vattnen. Genom att granska friluftsområ dets karta kan du hitta en fin abborrsjö åt dig. På sjöar som inte är lika frekventerade kan man få fiska helt för sig själv.
Hossanjoki forsar är fiskeekonomiskt restaurerade på 1990-talet. På det 5 kilometer långa tillståndsområdet finns ca tio olika forsar med naturligt kraftiga harrstammar. Dessutom utplanteras här öring av fångststorlek. Tidvis finns möjlighet till riktiga skrytfiskar när det stiger insjööring från Kiantajärvi till Hossanjokis övre delar. Särskilt i början av sommaren kan ett kraftigt hugg betyda en påhälsning av en vacker öring från Kianta.
Hossas övriga forsfiskemål, såsom Peranganjoki och Somerjoki samt Iikoski erbjuder också möjlighet till forsfiske. I dessa finns harr, men ställvis också öring.
Mer information
Vård an fiskevatten
I Keihäs- och Huosilampi utplanteras regelbundet året runt regnbågslax av fångststorlek. I Iso-Valkeainen och Umpi-Valkeainen utplanteras yngel av öring och harr.
Vattentemperaturens inverkan på fisket
Vattentemperaturen i Hossanjoki kan under den snöfria tiden följas upp i realtid i tjänsten SensorMonitor (map.sensormonitor.fi). Läs mer i anvisningarna för ansvarsfulla fiskare om hur du kan beakta höga temperaturer i din egen verksamhet.