Fiskevårdsavgift
Fiskevårdsavgiften är en obligatorisk grundavgift för fiskare som ska betalas om man är 18–69 år och fiskar med drag eller fångstredskap eller fångar kräftor. Detta innebär att när du fiskar med till exempel kastspö, nät eller katsa behöver du alltid en fiskevårdsavgift. Undantaget är de fiskare som hunnit fylla 65 år före den 31.12.2023.
Skyldigheten att betala fiskevårdsavgift är åldersbaserad och avlägsnas inte av till exempel andra tillstånd, egen strand eller av att man går i pension. Genom att betala fiskevårdsavgiften får man rätt att fiska med spö och bete i stående vatten i nästan hela Finland. Fiskerätten gäller inte fors- och strömområden i vattendrag med vandringsfisk och inte heller objekt där fisket är begränsat eller förbjudet med stöd av någon annan officiell bestämmelse.
Allt annat fiske, såsom fiske med flera spön eller fiske med fångstredskap, kräver utöver fiskevårdsavgiften alltid ett fisketillstånd av vattenområdets ägare. Dessa specialtillstånd krävs för alla, även om det inte finns någon skyldighet att betala fiskevårdsavgift. Specialtillstånden säljs av vattenområdets ägare, exempelvis Forststyrelsen när det gäller statens vattenområden.
Gemensamma vatten, gemensamt ansvar
Fiskevårdsavgiften är en investering i naturen, eftersom man med de medel som kommer in från fiskevårdsavgifterna upprätthåller fiskemöjligheterna i hela Finland. Fiskevårdsavgiftsmedel beviljas fiskeriområdena för planering av hållbart nyttjande och vård av fiskbestånden, restaurering av fiskevattnen samt till vattenområdenas ägare som ersättning för att de vatten de äger har använts för fiske.
Forststyrelsen samlar in fiskevårdsavgiften och överför medlen oavkortade till jord- och skogsbruksministeriets konto. Ministeriet fördelar medlen till bl.a. NTM-centralerna samt på ansökan till vissa projekt som förbättrar fiskars levnadsförhållanden och upprätthåller fiskbestånd.
Betala fiskevårdsavgiften i webbtjänsten eller ring servicenumret 020 69 2424 (vardagar kl. 9–15).
Fiskevårdsavgiften kan också betalas vid försäljningsställen för tillstånd, där det läggs till en serviceavgift på 3 euro, förutom vid köp från naturum (exkl. Kolis naturum Ukko).
Information om fiskevårdsavgift
Betalningsskyldighet
Fiskevårdsavgiften är obligatorisk för alla personer i åldern 18–69 som fiskar med handredskap eller andra fångstredskap eller fångar kräftor. Andra fisketillstånd, såsom spö-, nät- eller kräftfisketillstånd, befriar inte från skyldigheten att betala fiskevårdsavgiften.
Alla under 18 år och över 69 år eller de som fyller minst 65 år senast den 31.12.2023, dvs. födda 1958 eller tidigare, är befriade från fiskevårdsavgiften.
Man får förstås betala fiskevårdsavgiften också i dessa fall – det är alltid en investering i naturen.
Behovet av fiskevårdsavgift och fisketillstånd bestäms utifrån fiskesätt och fiskarens ålder
FISKESÄTT | 18–69 ÅR * | UNDER 18 ÅR OCH 70 ÅR FYLLDA * |
---|---|---|
Fiske med strömmingshäckla, mete och pilkfiske med ett spö | Avgiftsfritt ** | Avgiftsfritt ** |
Fiske med strömmingshäckla, mete och pilkfiske med flera spön | Fiskevårdsavgift och tillstånd av vattenområdets ägare | Tillstånd av vattenområdets ägare |
Handredskapsfiske med ett spö | Fiskevårdsavgift ** | Avgiftsfritt ** |
Handredskapsfiske med flera spön | Fiskevårdsavgift och tillstånd av vattenområdets ägare *** | Tillstånd av vattenområdets ägare *** |
Fiske med fångstredskap och kräftfångst | Fiskevårdsavgift och tillstånd av vattenområdets ägare *** | Tillstånd av vattenområdets ägare *** |
* En fiskare som fyllt minst 65 år före den 31 december 2023, dvs. är född 1958, är befriad från att betala fiskevårdsavgiften.
** Gäller inte fors- och strömområden i vattendrag för vandringsfisk, områden med fiskeförbud eller särskilda områden som kräver ett områdesspecifikt tillstånd. Om fiske är tillåtet i dessa områden behövs på vissa ställen utöver fiskevårdsavgiften tillstånd av vattenområdets ägare också för fiske med ett spö. På vissa ställen behövs tillstånd av vattenområdets ägare också för mete, pilkfiske och fiske med strömmingshäckla.
*** Gäller inte fiske på statens allmänna vattenområden till havs, där det räcker med enbart fiskevårdsavgiften för fiske med flera spön och fritidsfiske med fångstredskap. Personer under 18 år eller personer som fyllt 65 (observera förändringen fr.o.m 2024) år behöver inget tillstånd.
Fiskerätt
Fiskevårdsavgiften berättigar att fiska med ett spö i nästan hela landet samt på statens allmänna vattenområden i havet. Om man vill fiska med flera spön eller andra fångstredskap ska man skaffa förutom fiskevårdsavgiften också ett vattenområdesspecifikt fisketillstånd ***. Dessa säljs av vattenområdets ägare, exempelvis Forststyrelsen när det gäller statens vattenområden.
Det förekommer begränsningar i fiskerätten i fredade vattenområden, på särskilda fiskeplatser som kräver ett separat tillstånd och i fors- och strömvatten med vandringsfisk. I kartorna på webbtjänsten Kalastusrajoitus.fi kan du kontrollera fiskeförbuden och fiskebegränsningarna i olika områden.
Fiskevårdsavgiften berättigar inte till fiske på Åland.
Kvitto
Fiskevårdsavgiften är personlig, men man kan skaffa den också åt en annan person. Vid köpet ska man uppge tillståndshavarens namn, kontaktuppgifter och födelsedatum (inte personbeteckning). Forststyrelsen ansvarar för registret över fiskevårdsavgifter.
Kvittot på betalningen är ditt verifikat på att fiskevårdsavgiften är betald. Ha alltid kvittot med dig när du fiskar, så att du på begäran kan visa upp det på papper, i plast eller i elektronisk form för en myndighet eller fiskeövervakare. Även fiskekortet är ett bevis på en betalad fiskevårdsavgift. Fiskekortet skickas till dem som betalat fiskevårdsavgiften för hela året tillsammans med tidningen Fena i april-oktober.
Om en fiskare inte har kvittot med sig, ska han eller hon besöka en polisstation inom sju dagar för att visa upp ett tillstånd som var giltigt under fiskestunden i fråga. Sanktionen för försummelse av fiskevårdsavgiften är en ordningsbot på 100 euro.