Hakuohjeet
Voit hakea seurueellesi tai seurallesi hirvialuetta (aluelupa) aina tammikuussa metsästyskaudeksi kerrallaan. Aluelupa haetaan jollekin tietylle, yli 1 000 hehtaarin hirvenmetsästysalueelle. Voit laittaa hakemukseesi ensisijaisen vaihtoehdon lisäksi vaihtoehtoisia alueita.
Kun sinulle myönnetään aluelupa, hae Suomen riistakeskukselta hirvieläinten pyyntilupia alla olevien ohjeiden mukaan. Metsähallituksen myöntämä aluelupa ei vielä takaa sitä, että riistakeskus myöntää alueelle pyyntiluvan.
Seurueet eivät voi hakea Metsähallituksen aluelupaa yhteislupana. Yhteislupa on järjestely, jossa useat metsästysseurat hakevat lupaa yhdessä. Metsähallituksen aluelupapäätöksen saatuaan seurueet voivat kuitenkin liittyä yhteislupaan ja hakea riistakeskukselta hirvenpyyntilupia yhdessä. Poikkeuksen muodostaa riistakeskuksen Lapin alue, jossa myös Metsähallituksen alueluvan haku yhteislupana on mahdollista.
Pohjois-Suomessa hirvenmetsästysjärjestelyt poikkeavat muutenkin muun maan metsästysjärjestelyistä. Metsästyslain 8. pykälän mukaan Lapin ja Kainuun maakunnissa sekä Kuusamon, Pudasjärven, Taivalkosken ja Vaalan kunnissa paikallisilla on vapaa metsästysoikeus valtion mailla. Lue lisää kotikunnan määrittelemisestä.
Metsähallituksen aluelupaa hakevan metsästysseuran tai -seurueen tulee metsästyslain 8. pykälän määrittelemällä alueella hakemuksessaan erikseen osoittaa pinta-alaltaan ne alle 1000 hehtaarin valtion omistamat alueet (niin sanotut sirpalealueet), jotka kytkeytyvät hakijan yksityismaihin ja joille hakija hakee hirven metsästysoikeutta.
Lue sivun alalaidasta tarkempi ohje ns. sirpalealueiden liittämisestä hakemukseen!
1. Kokoa seurue!
Ennen kuin voit hakea hirvieläinten metsästyksen aluelupaa, sinun on koottava hirviporukka.
Seurueessa on oltava pääsääntöisesti vähintään kymmenen metsästäjää. Aluepäätöksiä tehtäessä ampujiksi lasketaan ne, joilla on voimassa oleva tai kuluvana vuonna vanheneva ampumakoetodistus. Mikäli tämä ampujan määritelmä ei täyty, henkilö voi olla mukana hakemuksen ampujaluettelossa, mutta häntä ei huomioida lupaa hakevien seurueiden välisessä vertailussa.
Hakemuksessa ilmoitettuun ampujaluetteloon ei voi lisätä ampujia enää hakemusajan päätyttyä. Hakemusta voi täydentää vain vaillinaiseksi jääneiden ja puuttuvien tai muuttuneiden tietojen, kuten osoitteen, osalta.
2. Etsi alue!
Metsähallituksella on yhteensä noin 350 hirvenmetsästysaluetta eri puolilla Suomea. Pohjois-Suomessa, metsästyslain 8. pykälän tarkoittamalla alueella, metsästysalueet ovat keskimäärin suurempia, ja niillä aluelupa voidaan myöntää useammille hirviporukoille. Pohjoissuomalaisella metsästysalueella metsästää usein myös pelkästään paikallisista metsästäjistä koostuvia seurueita, joiden ei ole tarvinnut hakea aluelupaa. Eteläisessä Suomessa metsästysalueet ovat keskimäärin pienempiä, ja siellä lupa myönnetään ainoastaan yhdelle seurueelle kerrallaan.
Alueita voi tarkastella lähemmin aluekuvauksen yhteydessä esitetyistä pdf-kartoista.
Hirvialueet näkyvät myös Retkikartta.fi-palvelussa. Alueita koskevat muutokset päivittyvät Retkikarttaan viiveellä.
3. Hae aluetta (aluelupaa)!
Kun seurueesi on koossa ja olette löytäneet sopivan alueen, voit jättää hakemuksensa Metsähallituksen lupahakujärjestelmässä tai lomakkeella 1.1.–31.1.2025. Päätökset tehdään maaliskuun 2025 aikana. Myöhästyneitä hakemuksia ei huomioida.
Kysy neuvoa alueesta vastaavalta metsästyksen erityisasiantuntijaltamme!
Hakemuksen lähettäminen lupahakujärjestelmässä
Suosittelemme, että haet aluelupaa eli hirvieläinten metsästysoikeutta valtion maille sähköisellä lupahakujärjestelmällä internetissä (lupahaku.eraluvat.fi).
Lupahakujärjestelmässä voit hyödyntää edellisvuonna jättämääsi hakemusta uuden hakemuksen pohjana tai tehdä kokonaan uuden hakemuksen. Täytetty hakemus tulee tallentaa järjestelmässä 31. tammikuuta 2025 kello 16.00 mennessä. Hakemuksen voi välillä tallentaa ja jatkaa muokkausta haun päättymisaikaan asti (31.1.2025 kello 16). Viimeinen järjestelmässä tallennettu versio jää lopulliseksi hakemukseksi.
Hae lupaa lupahakujärjestelmästä (lupahaku.eraluvat.fi).
Hakemuksen toimittaminen postitse
Seurueilla, joilla ei ole pääsyä internetiin, on mahdollisuus lähettää hakulomake ja ampujaluettelo postitse. Kirjallisten hakemusten tulee olla perillä Metsähallituksen toimipaikoissa viimeistään 31. tammikuuta 2025 kello 16.00.
HUOM! Linkit hakulomakkeisiin lisätään ennen hakuajan alkamista 2025:
- Tulostettava hakulomake (PDF 725 kt).
- Tulostettava ampujaluettelo (PDF 101 kt).
Palautusosoitteet lukevat hakemuslomakkeissa.
Hinnat
Metsästyslain 8. pykälän tarkoittamalla alueella eli Lapin ja Kainuun maakunnissa sekä Kuusamossa, Pudasjärvellä, Taivalkoskella ja Vaalassa vain ulkopaikkakuntalaisten metsästäjien täytyy maksaa kausimaksu. Sinun kuuluu maksaa maksu, vaikka asuisit vapaan metsästysoikeuden alueella, mutta metsästät hirveä esimerkiksi naapurikunnassa.
Alkuperäisessä aluelupahakemuksessa mukana olleet ulkopaikkakuntalaiset metsästäjät maksavat Metsähallitukselle henkilökohtaisen kausimaksun, jonka suuruus on 55 euroa. Maksu maksetaan myönteisen päätöksen antamisen jälkeen aluelupapäätöksessä annettavan maksuohjeistuksen mukaisesti. Kemin ja Tornion asukkaiden maksu on 30 euroa kaudelta silloin, kun heidän seurueelleen myönnetään hirvenmetsästysoikeus Ranuan, Simon, Tervolan, Ylitornion tai Pellon kuntien alueille.
Metsästyslain 8. pykälän tarkoittaman alueen ulkopuolella aluemaksu määräytyy metsästysalueen pinta-alan perusteella. Hinta on keskimäärin 0,40 euroa hehtaarilta (+ 25,5 % arvonlisävero).
4. Hae pyyntilupaa!
Kun Metsähallitus on myöntänyt seurueellesi alueluvan valtion maille, sinun on haettava varsinaista pyyntilupaa. Jos tämä vaihe unohtuu, seurueellasi on hirvenmetsästysalue, mutta ei oikeutta ampua siellä yhtään hirveä.
Pyyntilupaa haetaan Oma riista -palveluun tehdyllä uudella toiminnallisuudella tai paperisella lomakkeella. Pyyntilupahakemus on jätettävä Suomen riistakeskukselle huhtikuun loppuun mennessä. Oma riista -palvelun lupahakutoiminnallisuudesta Suomen riistakeskus (riista.fi) laatii ohjeita ja tiedotteita hyvissä ajoin ennen hakuajan umpeutumista. Jos teet hakemuksen paperilomakkeella, se on saatettava lisäksi tiedoksi sille riistanhoitoyhdistykselle, jonka toimialueeseen pääosa lupahakemuksessa tarkoitetusta metsästysalueesta kuuluu.
Pyyntilupahakemuksen käsittelee se Suomen riistakeskuksen aluetoimisto, jonka alueelle seurueesi on saanut Metsähallituksen hirvialueluvan. Lupa-alueen kuvauksesta voit tarkistaa, minkä riistakeskuksen aluetoimiston tai riistanhoitoyhdistyksen toimialueella seurueen metsästysalue sijaitsee. Yhdistysten yhteystiedot ja toimialueiden rajat löytyvät Suomen riistakeskuksen ylläpitämästä yhteystietohausta (riista.fi).
5. Sirpalealueiden liittäminen hakemukseen
Tämä ohje koskee vain niitä hakijoita, jotka metsästävät metsästyslain 8 §:n mukaisella alueella ja haluavat liittää hirvenpyyntilupahakemukseen pieniä, alle 1000 hehtaarin valtion alueita. Muut hakijat voivat sivuuttaa tämän ohjeen.
Metsästyslain 27 §:n mukaan Suomen riistakeskuksen on rajattava hirvenmetsästyksen pyyntilupa-alueesta pois sellaiset alueet, jotka eivät täytä säädettyjä pinta-alan ja yhtenäisyyden vaatimuksia. Hirven pyyntiluvan hakijalla on siis oltava käytettävissään metsästykseen sopiva yhtenäinen alue, jonka maapinta-alan on oltava vähintään 1 000 hehtaaria. Pyyntilupaa voidaan käyttää vain pyyntiluvassa rajatulla alueella.
Edellisestä johtuen Metsähallituksen aluelupaa hakevan metsästysseuran tai -seurueen tulee hakemuksessaan erikseen osoittaa pinta-alaltaan ne alle 1 000 hehtaarin valtion omistamat alueet (ns. sirpalealueet), jotka kytkeytyvät hakijan yksityismaihin ja joille hakija hakee hirven metsästysoikeutta.
Jos olet hakenut sirpalealueiden liittämistä hakemukseen jo aiempina vuosina, hakemuksen uusiminen on helppoa. Tarkista ja päivitä Oma riista -palvelussa edellisen vuoden metsästysalueen rajaus, johon liittyy sekä valtion alueita että yksityismaita. Jos haet yhdistämistä ensimmäistä kertaa, sinun tulee muodostaa kokonaan uusi karttarajus. Kaikki Metsähallituksen hallinnoimat valtion alueet saa erottumaan Oma riista -palvelussa valitsemalla aktiiviseksi tason Valtionmaat. Ennalta rajatut, nimetyt ja numeroidut Metsähallituksen hirvenmetsästysalueet löytyvät puolestaan tasolta Metsähallitus hirvi (esim. 8135 Koitelainen). Metsähallituksen hirvenmetsästysalueet päivitetään uuden rajauksen mukaisiksi Oma riista -palveluun ennen aluelupahaun avautumista tammikuussa. Hirvialueita voi tarkastella myös Retkikartta.fi-palvelusta.
Kun olet päivittänyt metsästysalueen tulevalle metsästyskaudelle, ilmoita Oma riista -palvelun muodostama kymmenmerkkinen yksilöllinen aluetunnus Metsähallitukselle jätettävässä aluelupahakemuksessa.
Aluelupapäätöksen teon jälkeen Metsähallitus toimittaa Suomen riistakeskukselle sähköisen kartta-aineiston alueluvan mukaisista alueista pyyntilupahakemuksen käsittelyä varten. Myös hakija saa tämän rajauksen käyttöönsä Oma riista -palvelussa.
Jos alueluvan hakijalla ei ole käytössään yksityisalueita, hirvenmetsästyksen aluelupaa haetaan lupahakujärjestelmässä kuten aiemminkin. Hakija, joka ei käytä Oma riista -palvelua, voi osoittaa yksityismaihin kytkeytyvät valtion sirpalealueet toimittamalla hakemuksen liitteeksi paperikartan. Tarkempia tietoja valtion maiden hirvenmetsästysalueista antavat Metsähallituksen metsästyksen erityisasiantuntijat.
Metsästyksen erityisasiantuntijoiden yhteystiedot
Toimi näin
Jos metsästysseurallasi tai -seurueellasi on käytössään yksityisiä metsästysalueita ja haette metsästysoikeutta niihin kytkeytyville alle 1 000 hehtaarin valtion alueille, toimi seuraavan ohjeen mukaisesti:
Perehdy Metsähallituksen lupametsästysalueiden ja sirpalealueiden rajauksiin Oma riista -palvelussa.
Muodosta tai päivitä metsästysseuran tai -seurueesi hirvenmetsästysalueesta karttarajaus Oma riista -palvelussa haettavalle vuodelle (esimerkiksi 2025). Rajaa mukaan ne valtion alueet, joille haet metsästysoikeutta tulevalle metsästyskaudelle. Voit myös kopioida kuluvan kauden alueen uudelle kaudelle, jos alue on aiemmin määritelty. Muista tarkistaa yksityismaiden muutokset!
Valitse alueen määrittelynäkymässä karttatasot Metsähallitus hirvi ja Valtionmaat. Saat näkyviin kaikki valtion hirvialueet ja kaikki valtion omistamat alle 1000 ha sirpalealueet.
Muodosta näkymässä seuran hirvialue kartalle. Valitse hirvialue Metsähallitus-välilehdeltä, esimerkiksi 8300 Enontekiö. Lisäksi määrittele kartalle palsta- tai kiinteistökohtaisesti yksityismaat ja valtion palstat, jotka liittyvät yksityismaiden kautta hakemusalueeseen. Ota mukaan rajaukseen vain ne alueet, joille haet hirvenmetsästysoikeutta tulevalle kaudelle. Alueen on oltava yhtenäinen.
Tallenna määrittelemäsi alue.
Saat muodostamallesi alueelle 10-merkkisen tunnuksen "Alueen tunnus".
Ilmoita 10-merkkinen "Alueen tunnus" Metsähallitukselle hakiessasi hirvenmetsästyksen aluelupaa. HUOM! edellisten vuosien vanhoja aluetunnuksia ei tule käyttää haettaessa aluelupaa tai riistakeskukselta pyyntilupia.
Metsähallituksen aluelupapäätöksessä määritellään, mitä Metsähallituksen hirvenmetsästys- ja sirpalealueita metsästysoikeuspäätös sisältää.
Luvansaaja ilmoittaa edellä mainitun tiedon hakiessaan hirvieläimen pyyntilupaa Suomen riistakeskukselta.
Metsähallitus toimittaa kutakin aluelupapäätöstä koskevan hirvenmetsästys- ja sirpalealueiden rajauksen sähköisessä muodossa Suomen riistakeskukselle.