Karhu poikkeusluvalla
Poronhoitoalueen ulkopuolella karhunmetsästykseen tarvitaan aina erillinen, riistakeskuksen myöntämä poikkeuslupa. Riistakeskus myöntää poikkeusluvat yleensä yhteislupa-alueille. Yhteislupa tarkoittaa järjestelyä, jossa useampi metsästysoikeuden haltija hakee yhdessä pyynti- tai poikkeuslupaa riistakeskukselta.
Jos haluat osallistua metsästykseen, sinun tulee ensin ilmoittautua yhteisluvan haltijalle. Jos yhteislupa-alueeseen kuuluu myös valtion maita, tarvitset niitä varten yleensä Metsähallituksen henkilökohtaisen karhuluvan. Seuduilla, joilla valtion alueet ovat pieniä ja sirpaleisia, metsästysoikeus valtion alueille voidaan myöntää myös pinta-alaperusteisena aluelupana, jolloin et tarvitse henkilökohtaista lupaa erikseen. Tämän asian voit tarkistaa yhteisluvan haltijalta.
Yhteisluvan metsästysjärjestelyistä sovitaan aina yhteisluvan edustajan ja Metsähallituksen asiantuntijan välillä.
Metsähallituksen karhuluvassa poronhoitoalueen ulkopuolella ei ole erillistä henkilökohtaista kiintiötä. Metsästäjä voi siis ampua usean karhun, jos riistakeskuksen myöntämä poikkeuslupa ja yhteisluvan säännöt sen sallivat.
Karhunmetsästysaika alkaa 20. elokuuta kello 00.00 ja päättyy, kun poikkeusluvan mukainen kiintiö on tullut täyteen, kuitenkin viimeistään 31. lokakuuta kello 24.00.
Kaadettujen karhujen määrää voi seurata Suomen riistakeskuksen Karhusaaliit-sivulla (riista.fi).
Karhunmetsästys rajavyöhykkeellä on lähtökohtaisesti kielletty. Rajavyöhykkeelle paenneen haavoittuneen karhun jäljittämiseen tai sinne kaatuneen karhun noutamiseen tarvitaan aina lupa Rajavartiolaitokselta.
Näin hankit karhuluvan poikkeuslupa-alueelle
Voit ostaa henkilökohtaisen karhuluvan, sen jälkeen kun riistakeskus on myöntänyt poikkeusluvan ja olet ilmoittautunut luvansaajalle. Luvan voi hankkia Eräluvat.fi-palvelun lisäksi Erälupien palvelunumerosta 020 69 2424.
Tavallisesti poikkeuslupia on myönnetty Kainuuseen poronhoitoalueen ulkopuolelle (Kuhmo, Sotkamo, Kajaani, Ristijärvi, Paltamo) ja Pohjois-Karjalaan. Poikkeuslupia ja yhteislupajärjestelyitä voi olla muillakin alueilla. Karhulupien myynnistä ilmoitetaan näillä sivuilla aina, kun poikkeuslupa on myönnetty ja metsästysjärjestelyistä sovittu.
Henkilökohtaisen karhunmetsästysluvan voi ostaa vuorokaudeksi tai koko metsästyskaudeksi. Vuorokausilupa maksaa 30 euroa ja kausilupa 60 euroa.
Mikäli karhunmetsästysoikeus myönnetään aluelupana pinta-alaperusteisesti, sen hinta on 0,02 euroa hehtaarilta (+arvonlisävero). Aluelupahakemukset käsittelee alueesta vastaava metsästyksen erityisasiantuntija (katso yhteystiedot).
Ennen karhuluvan hankkimista tulee lukea Metsähallituksen lupien hankinta- ja peruutusehdot.