Siirry pääsisältöön

Poronhoitoalueen ulkopuolella karhu on rauhoitettu, ja sen metsästykseen tarvitaan aina erillinen, riistakeskuksen myöntämä poikkeuslupa. Poikkeusluvat myönnetään pääsääntöisesti yhteislupa-alueille. Yhteislupa tarkoittaa järjestelyä, jossa useampi kuin yksi metsästysoikeuden haltija hakee pyynti- tai poikkeuslupaa Suomen riistakeskukselta.

Karhunmetsästyksen yhteislupa-alueissa on usein mukana valtion maita. Niiden metsästysjärjestelyistä sovitaan yhteisluvan edustajan ja Metsähallituksen eräsuunnittelijan välillä. Esimerkiksi Itä-Suomessa valtion maille pääsee karhumetsälle, kun ostaa Metsähallitukselta henkilökohtaisen metsästysluvan ja ilmoittautuu yhteislupaan. Seuduilla, joilla valtion alueet ovat pieniä ja sirpaleisia, metsästysoikeus valtion alueille voidaan myöntää myös pinta-alaperusteisena aluelupana.

Metsähallituksen karhuluvassa ei poronhoitoalueen ulkopuolella ole erillistä henkilökohtaista kiintiötä. Metsästäjä voi siis ampua usean karhun, mikäli riistakeskuksen myöntämä poikkeuslupa ja yhteisluvan säännöt sen sallivat.

Karhunmetsästysaika alkaa 20. elokuuta kello 00.00 ja päättyy, kunnes poikkeusluvan mukainen kiintiö on tullut täyteen, kuitenkin viimeistään 31. lokakuuta kello 24.00.

Kaadettujen karhujen määrää voi seurata Suomen riistakeskuksen Karhusaaliit-sivulla (riista.fi).

Huomaathan, että karhunmetsästys rajavyöhykkeellä on lähtökohtaisesti kielletty. Rajavyöhykkeelle paenneen haavoittuneen karhun jäljittämiseen tai sinne kaatuneen karhun noutamiseen tarvitaan aina lupa Rajavartiolaitokselta.

Tietoa ostamisesta

Metsähallitus myy karhulupia Kainuuseen poronhoitoalueen ulkopuolelle, Pohjois-Karjalaan sekä muille alueille, joilla on vastaava yhteislupajärjestely. Karhulupien myynti alkaa 10.8.2023.

Henkilökohtaisen karhunmetsästysluvan voi ostaa vuorokaudeksi tai koko metsästyskaudeksi. Vuorokausilupa maksaa 25 euroa (1.1.2024 alkaen 30 €) ja kausilupa 50 euroa (1.1.2024 alkaen 60 €). Ostettuasi Metsähallitukselta karhunmetsästysluvan ilmoittaudu aina alueen yhteislupaan.

Mikäli karhunmetsästysoikeus myönnetään aluelupana pinta-alaperusteisesti, sen hinta on 0,02 euroa hehtaarilta (+arvonlisävero). Aluelupahakemukset käsittelee alueesta vastaava metsästyksen erityisasiantuntija (katso yhteystiedot).

Henkilökohtaiset karhunmetsästysluvat voi hankkia verkkokaupasta, Eräluvat-sovelluksesta tai palvelunumerosta.

 

Sovelluksella voit ostaa henkilökohtaisen karhuluvan itsellesi. Maksuvälineeksi käy pankki- tai luottokortti. Näin otat sovelluksen käyttöön.

 

Karhunmetsästyksen vuorokausi- ja kausilupia välittää Erälupien puhelinpalvelu, joka palvelee arkisin kello 9–15.

Ennen karhuluvan hankkimista tulee lukea Metsähallituksen lupien hankinta- ja peruutusehdot.

CITES-lupa

Karhun tai sen osan myyntiä tai muuta kaupallista käyttöä varten tarvittava CITES-lupa haetaan Suomen ympäristökeskukselta.

Hakemukseen liitetään Suomen riistakeskuksen todistus eläimen luvallisesta saannosta. Ohje todistuksen hakemisesta on poikkeuslupapäätöksen mukana.

Lue lisää CITES-luvasta (ymparisto.fi).

Koirankoulutus- ja koeluvat

Metsähallitus myöntää lupia koiran koulutukseen ja koirakokeiden järjestämiseen valtion alueille, myös karhua haukkuvien tai ilvestä ajavien koirien metsästyskokeita varten.

Lue lisää koirankoulutus- ja koeluvista.

Maastoa vai tietä

Metsähallituksen rakentamilla teillä saa liikennöidä, mutta maastossa ajo on kiellettyä ilman erillistä lupaa. Kuljettajan tehtävä on tunnistaa rakennetun tien ja maaston ero.

Lue lisää maaston ja tien eroavaisuuksista.

Erävalvonta

Metsähallituksen erätarkastajat johtavat valtion maa- ja vesialueiden valvontaa. Heidän työhönsä kuuluu muun muassa kalastuksen, metsästyksen ja maastoliikenteen valvonta.

Lue lisää erävalvonnasta.

Usein kysyttyä metsästyksestä

Saako metsäkauriiden metsästykseen lupia? Mistä saan luvan asentaa riistakameran Metsähallitukselta vuokratulle metsästysalueelle?

Lue vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin.