Kalastonhoitomaksu on kalastajan pakollinen perusmaksu, joka tulee maksaa, jos on iältään 18–69-vuotias ja kalastaa vieheellä tai pyydyksillä tai ravustaa. Tämä tarkoittaa sitä, että kun kalastat esimerkiksi virvelillä, verkoilla tai katiskalla, tarvitset aina kalastonhoitomaksun. Poikkeuksena ovat kalastajat, jotka ehtivät täyttää vähintään 65 vuotta 31.12.2023 mennessä.
Kalastonhoitomaksun maksuvelvollisuus on ikäperusteinen, eikä sitä poista esimerkiksi muut luvat, oma ranta tai eläköityminen. Kalastonhoitomaksun suorittamalla saa oikeuden viehekalastaa yhdellä vavalla ja vieheellä seisovissa vesissä lähes koko Suomessa. Kalastusoikeus ei koske vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilta eikä kohteita, joissa kalastus on rajoitettua tai kielletty muun virallisen säännöksen nojalla.
Kaikenlainen muu kalastus, kuten usealla vavalla kalastaminen tai pyydyskalastus, vaatii aina kalastonhoitomaksun lisäksi kalastusluvan vesialueen omistajalta. Näitä erityislupia edellytetään kaikilta, vaikka kalastonhoitomaksuvelvoitetta ei olisikaan. Erityislupia myyvät vesialueiden omistajat, esimerkiksi valtion vesille Metsähallitus.
Yhteiset vedet, yhteinen vastuu
Kalastonhoitomaksu on sijoitus luontoon, sillä kalastonhoitomaksuista kertyneillä varoilla ylläpidetään kalastusmahdollisuuksia koko Suomessa. Kalastonhoitomaksuvaroja myönnetään kalatalousalueille kalakantojen kestävän käytön ja hoidon suunnitteluun, kalavesien kunnostuksiin sekä vesialueiden omistajille korvauksina siitä, että heidän omistamiaan vesiä on käytetty kalastukseen.
Kalastonhoitomaksun kerääjänä toimii Metsähallitus, joka tilittää varat lyhentämättöminä maa- ja metsätalousministeriölle. Ministeriö jakaa varat mm. ELY-keskuksille sekä hakemuksesta erinäisiin hankkeisiin, joilla parannetaan kalojen elinoloja ja ylläpidetään kalakantoja.
Tietoa kalastonhoitomaksusta
Maksuvelvollisuus
Muunlaista kalastusta kuin yhdellä vavalla onkimista, pilkkimistä ja silakanlitkausta harjoittavan 18–69-vuotiaan kalastajan on suoritettava kalastonhoitomaksu. Muut kalastusluvat, kuten vapa-, pyydys- tai ravustuslupa, ei poista kalastonhoitomaksuvelvollisuutta.
Kaikki alle 18-vuotiaat ja yli 69-vuotiaat tai vähintään 65 vuotta 31.12.2023 mennessä täyttäneet, eli vuonna 1958 tai aiemmin syntyneet ovat vapautettuja kalastonhoitomaksusta.
Kalastonhoitomaksun saa maksaa myös kannatusmielessä, vaikka lakisääteistä ikäperusteista pakkoa ei olisikaan – se on sijoitus luontoon.
Kalastonhoitomaksun ja kalastuslupien tarpeen määrittävät kalastustapa ja kalastajan ikä
KALASTUSTAPA | 18–69-VUOTIAAT * | ALLE 18-VUOTIAAT JA 70 VUOTTA TÄYTTÄNEET * |
---|
Onkiminen, pilkkiminen ja silakanlitkaus yhdellä vavalla | Maksuton ** | Maksuton ** |
Onkiminen, pilkkiminen ja silakanlitkaus usealla vavalla | Kalastonhoitomaksu ja vesialueen omistajan lupa | Vesialueen omistajan lupa |
Viehekalastus yhdellä vavalla | Kalastonhoitomaksu ** | Maksuton ** |
Viehekalastus usealla vavalla | Kalastonhoitomaksu ja vesialueen omistajan lupa *** | Vesialueen omistajan lupa *** |
Pyydyskalastus ja ravustus | Kalastonhoitomaksu ja vesialueen omistajan lupa *** | Vesialueen omistajan lupa *** |
* Kalastaja, joka on täyttänyt vähintään 65 vuotta 31.12.2023 mennessä eli syntynyt vuonna 1958 tai aiemmin, on vapautettu kalastonhoitomaksusta.
** Ei voimassa vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla, kalastuskieltoalueilla eikä kohdekohtaisen luvan vaativilla erityiskohteilla. Jos kalastus on niissä sallittu, tarvitaan joissain kohteissa yhdelläkin vavalla kalastukseen kalastonhoitomaksun lisäksi vesialueen omistajan lupa, tai joissain kohteissa myös onkimiseen, pilkkimiseen ja silakkalitkaukseen vesialueen omistajan lupa.
*** Ei koske kalastusta valtion yleisellä vesialueella merellä, jossa kalastukseen usealla vavalla ja vapaa-ajan pyydyskalastukseen riittää pelkkä kalastonhoitomaksu. Alle 18-vuotias tai 70 vuotta täyttänyt (tai vähintään 65 vuotta täyttänyt 31.12.2023 mennessä) ei tarvitse mitään lupaa.
Kalastusoikeus
Kalastonhoitomaksu oikeuttaa yhdellä vieheellä kalastamiseen lähes koko maassa sekä valtion yleisellä vesialueella meressä. Usealla vavalla kalastaminen ja pyydyskalastus vaatii kalastonhoitomaksun lisäksi vesialuekohtaisen kalastusluvan ***. Niitä myy vesialueen omistaja, esimerkiksi valtion vesille Metsähallitus.
Rajoituksia on rauhoitetuilla vesialueilla, erillisen luvan vaativilla erityiskohteilla tai vaelluskalapitoisissa koski- ja virtavesissä. Verkkopalvelusta Kalastusrajoitus.fi voi tarkistaa karttapohjalta kalastuskiellot ja -rajoitukset.
Kalastonhoitomaksu ei oikeuta kalastukseen Ahvenanmaalla.
Maksutosite
Kalastonhoitomaksu on henkilökohtainen, mutta sen voi myös hankkia toiselle. Luvan haltijasta tulee ilmoittaa nimi, yhteystiedot ja syntymäaika (ei henkilötunnusta). Kalastonhoitomaksurekisteriä ylläpitää Metsähallitus.
Maksusta saatava kuitti on tosite kalastonhoitomaksun maksamisesta. Maksukuitti on pidettävä mukana kalastettaessa ja pyydettäessä näytettävä viranomaiselle tai kalastuksenvalvojalle paperisena, muovisena tai sähköisenä. Myös kalastuskortti on todistus kalastonhoitomaksusta. Se lähetetään koko vuoden kalastonhoitomaksun maksaneille Suomu-lehden mukana huhti-lokakuussa.
Jos kalastajalla ei ole tositetta mukanaan, hänet määrätään käymään seitsemän päivän kuluessa poliisiasemalla näyttämässä kalastushetkellä voimassa olleen todisteen. Sanktio kalastonhoitomaksun laiminlyönnistä on 100 euron suuruinen rikesakko.