Hyppää sisältöön
Eräluvat.fi-tunnus
  • Yrittäjille
  • Ajankohtaista
  • Yhteystiedot
  • Hae sivustolta

Ravustuslupa

Ravustukseen tarvitset aina erillisen ravustusluvan. Lisäksi sinun tulee maksaa kalastonhoitomaksu, mikäli olet 18–69-vuotias. Kalastonhoitomaksuvelvollisuus ei koske ravustajia, jotka ovat täyttäneet vähintään 65 vuotta 31.12.2023 mennessä. Ravustuslupa hankitaan tietylle ravustusalueelle ja se on voimassa koko ravustuskauden. Metsähallitukselta voit ostaa ravustusluvat valtion vesialueille.

Vuonna 2024 ravustuskausi käynnistyy 21. heinäkuuta kello 12.00 ja päättyy 31. lokakuuta.

Ravustusluvan ostaminen

Ravustuslupien myynti alkaa 1. heinäkuuta 2024.

Ravustuslupa ostetaan aina tietylle ravustusalueelle. Luvan hinta riippuu siitä, kuinka monelle merralle, lipille, tikulle tai vastaavalle luvan ostaa. Yhtä mertaa, lippiä, tikkua tai muuta sellaista kohden luvan hinta on 8 euroa. Ravustuslupa on voimassa koko ravustuskauden.

Rapuveden rapukannan suuruudesta riippuu, myydäänkö kyseiseen ravustuskohteeseen ravustuslupia ja kuinka suuria mertakiintiöt ovat. Yhden ravustajan mertakiintiö vaihtelee siis ravustuskohteen mukaan. Mertakiintiö on ilmoitettu kunkin ravustusalueen omalla kohdesivulla.

Metsähallituksen ravustuskohteissa elää kotoperäistä jokirapua sekä amerikkaista alkuperää olevaa täplärapua. Haluamme, että jokainen ravustaja erottaa kotoperäisen jokiravun täpläravusta ja tietää, miksi rapuruton estäminen on ravustajan tärkein tehtävä. Luethan siis tarkkaan ravustukseen liittyvät ohjeet, alueen tiedot ja lupaohjeet huolella ennen ravustuksen aloittamista.

Katso kaikki ravustusalueet.

Rapurutto

Jokiravun uhkana Suomessa on rapurutto, joka leviää täpläravun mukana. Rapuruton leviämisen ehkäiseminen ja kotimaisen jokiravun turvaaminen on jokaisen ravustajan tärkein tehtävä. Siksi ravustajan on myös tärkeää erottaa jokirapu täpläravusta.

Tunnista rapulajit

Elävä täplärapu nostettu pöydälle.

Täpläravulla on yleensä saksiensa hangassa selvärajaiset vaaleat tai sinertävät täplät. Täpläravun kuori on myös kauttaaltaan sileä.

Lähikuva jokiravusta.

Jokiravun sakset ovat väritykseltään yhtenevät kuoren värin kanssa. Jokiravun kyljessä on pään keskiruumiista erottavassa uurteessa rivi tunnustelemalla selvästi erottuvia nystyröitä.

Rapuruton torjuminen

Rapuruton leviämisen estäminen on yksinkertaista:

  1. Käytä ainoastaan pakastettuja tai pyyntivedestä peräisin olevia syöttejä.
  2. Älä siirrä rapuja toisiin vesistöihin ilman asianmukaisia lupia.
  3. Sumputa pyydettyjä rapuja vain siinä vesistön osassa, mistä olet ne pyydystänyt.

Joskus niin ravustukseen kuin kalastukseenkin liittyviä pyyntivälineitä on tarve siirtää toiseen veteen. Pyyntivälineen siirtäminen on turvallista vain silloin, kun pyydykset on puhdistettu ja desinfioitu asianmukaisesti kahdessa vaiheessa:

  1. Puhdista pyydykset huolellisesti esimerkiksi painepesurilla.
  2. Kuivata pyydykset täysin kuiviksi ulkona auringossa.
  3. Lopuksi desinfioi pyydykset jollakin seuraavista tavoista:
  • Keitä pyydyksiä kymmenen minuutin ajan.
  • Upota 30 minuutiksi 4-prosenttiseen formaliiniin tai väkiviinaseokseen, josta kolme osaa on väkiviinaa ja yksi osa vettä (esimerkiksi Sinol tai Lasol).
  • Pakasta -20 celsiusasteessa vähintään kaksi vuorokautta. Esimerkiksi talven yli pyyntivälineitä kannattaa säilyttää kylmässä ja kuivassa tilassa.
  • Kuivaa saunassa +80 celsiusasteessa vähintään viiden tunnin ajan.

Rapurutosta ja sen torjumisesta saa lisätietoa Ruokaviraston sivuilta (ruokavirasto.fi).

Epäiletkö raputautia?

Jokirapu kuolee rapuruttoon niin nopeasti, ettei helposti tunnistettavia ulkoisia merkkejä ehdi syntyä. Epäily rapurutosta herää yleensä vasta, kun kuolleita rapuja havaitaan tai kun saalismäärän todetaan romahtaneen.

Rapuruttoa levittää täplärapu. Täpläravun kuoressa ja nivelissä havaittavat tummat läikät ovat merkkejä toimivasta puolustusreaktiosta ruttosientä vastaan. Oletuksena on, että lähes kaikki täpläravut kantavat rapuruttoa. Tästä syystä ei ole tarvetta toimittaa näytteitä Ruokavirastoon tutkittavaksi, ellei havaintoon liity myös kuolleisuutta.

Jokiravun osalta poikkeamat kuoressa viittaavat mahdollisesti raputauteihin, ja tällöin Ruokavirastoon on syytä toimittaa näytteet. Poikkeamia kuoressa ovat esimerkiksi selvärajaiset värimuutokset ja syöpymät.

Lähetä näytteet Ruokavirastoon

Näytteiden analysointi onnistuu parhaiten elävistä ravuista, mutta myös äskettäin kuolleita rapuja voi lähettää tutkittavaksi.

Rapuruton tutkimisesta ja näytteiden lähettämisestä saa lisätietoa Ruokaviraston sivuilta (ruokavirasto.fi).

Neuvonta

Lisätietoa ravustuksesta saat Metsähallituksen kalastuksen erityisasiantuntijoilta:

Kalastuksen erityisasiantuntija (Länsi- ja Keski-Suomi, merialueet välillä Hanko-Kokkola)

Veijo Honkanen

Jyväskylä

+358405714397

veijo.honkanen@metsa.fi

Metsähallitus-tunnus

Metsähallitus

PL 80 (Opastinsilta 12 C)

00521 Helsinki

Eräluvat

eraluvat@metsa.fi

+358 20 69 2424 (arkisin klo 9-15)

0,00€/min + pvm/mpm

Seuraa meitä

facebookinstagramtwitteryoutubelinkedin
Palaute Käyttöehdot Hankinta- ja peruutusehdot Tietosuojaseloste Saavutettavuusseloste