Kalastuksen erityisasiantuntija (Koillismaa, Oulun seutu ja merialueet Kalajoelta pohjoiseen)
Eero Hartikainen
Pudasjärvi
Metsähallitus voi harkinnanvaraisesti vuokrata vesialueidensa kalastusoikeuden yksityishenkilöille, yhteisöille tai yrityksille. Useimmiten vuokrakohteena on pieni lampi tai järvi ja vuokraamisen perusteena kalavedenhoito. Kalastusvuokrasopimukset laaditaan aina määräaikaisina, enimmillään 10 vuodeksi.
Tyypillisesti kalastusvuokra-asiakas vuokraa vesistön siian istuttamista varten. Toinen yleinen peruste vuokraamiselle on vesialueiden hoidon yhtenäistäminen, jolloin esimerkiksi osakaskunta tai muu vesialueen omistaja vuokraa vesistöstä Metsähallituksen hallinnoiman valtion vesialueen. Tällöin koko vesialuetta on helpompaa hoitaa yhtenäisesti ja järjestää kalastus siten, että se tukee tavoitteen asettelua kalaveden tuotosta ja käytöstä. Joissain tapauksissa vuokralainen voi olla esimerkiksi kalastusmatkailuyritys, jolloin vuokraamisen perusteena on tarjota kalastusasiakkaille yksityisiä kalastustapahtumia tai tuottaa kohteella kalastuksellisia ohjelmapalveluita.
Kalastusoikeuden vuokraamista ohjaa kalastuslaki. Vuokraveden hoitoa määrittelevät kalatalousalueiden käyttö- ja hoitosuunnitelmat. Metsähallituksen kalastusvuokrasopimusten vakioehtojen mukaisesti istutukset ovat sallittuja niiden kalalajien ja -kantojen osalta, jotka on määritelty ja hyväksytty kalatalousalueiden käyttö- ja hoitosuunnitelmissa. Näin ollen vuokralaisen on syytä perehtyä sen kalatalousalueen käyttö- ja hoitosuunnitelmaan, jonka alueelle vuokrakohde sijoittuu. Lisäksi vakioehtoihin sisältyy velvollisuus ylläpitää siisteyttä vuokrattavalla kohteella.
Kalastusvuokrasopimus ei kalastusoikeuden lisäksi anna muita oikeuksia kohteen käyttöön tai kohteelle kulkemiseen. Maastoliikenteeseen tai tarvittaviin rakenteisiin tulee aina hakea luvat erikseen. Vuokralaisella on kuitenkin oikeus pitää vuokravetensä rannalla lukollista varustelaatikkoa, venetelaa ja luonnonkivistä ladottua tulisijaa. Kalastusvuokrasopimus ei myöskään anna oikeutta sulkea vesistöjä kalaesteillä tai vastaavilla rakenteilla.
Metsähallitus valvoo kalastusvuokrakohteiden lupaehtojen toteutumista maastokäyntien ja erävalvonnan yhteydessä.
Kalastusvuokrasopimus voidaan laatia täyden kalastusoikeuden sopimuksena tai rajoitetun kalastusoikeuden sopimuksena.
Täyden kalastusoikeuden vuokrasopimuksissa vuokraajalle sallitaan vapaa viehe- ja pyydyskalastus, mutta ulkopuolisilla säilyvät yleiskalastusoikeudet eli heillä on mahdollisuus onkia tai pilkkiä maksutta tai viehekalastaa yhdellä vavalla maksettuaan kalastonhoitomaksun. Tässä vuokraustyypissä vuokraajalla kuitenkin on mahdollisuus hakea paikallisesta ELY-keskuksesta onkimis-, pilkkimis- ja viehekalastuskieltoa, jolloin vesialueella ei saa kalastaa kuin vuokraajan suostumuksella.
Rajoitetun kalastusoikeuden vuokrasopimuksissa vuokraajalle sallitaan vapaa viehe- ja pyydyskalastus, mutta ulkopuolisilla on mahdollisuus onkia tai pilkkiä maksutta, viehekalastaa yhdellä vavalla maksettuaan kalastonhoitomaksun tai viehekalastaa usealla vavalla ostettuaan lisäksi Metsähallituksen vapaluvan. Tässä vuokraustyypissä vuokraajalla ei ole mahdollisuutta hakea ELY-keskuksen onkimis-, pilkkimis- ja viehekalastuskieltoa.
Perushinta kalavesien vuokraukselle alle 4 ha:n vesiin on 90 €/v + alv 25,5 %. Lisähehtaarien hinnoittelussa on kaksi luokkaa ja hinnoittelussa voidaan käyttää harkintaa vesialueen kalataloudellinen arvo huomioiden:
Täyden kalastusoikeuden vuokraus:
Rajoitetun kalastusoikeuden vuokraus:
Mikäli kiinnostuit kalastusoikeuden vuokraamisesta, voit tehdä alkuselvittelyä asiasta omatoimisesti Retkikartta.fi-palvelussa. Kalastusvuokrasopimuksia tehdään ainoastaan valtion monikäyttömetsien alueelle. Voit tarkistaa sopivat alueet retkikartasta valitsemalla karttatasoksi “Metsätalouden monikäyttömetsät”. Suojelualueita ja suojelualueisiin rajoittuvia kohteita ei vuokrata.
Lisätietoa asiasta saat kalastusvuokrat(at)metsa.fi.
Voimassa oleviin sopimuksiin liittyvät kysymykset osoitetaan sopimuksien yhteyshenkilöille.