Onkiminen ja pilkkiminen
Onkiminen, pilkkiminen ja silakkalitkalla kalastus ovat jokaisenoikeuksiin rinnastettavia yleiskalastusoikeuksia, joiden harjoittamiseen et kalastuslaissa säädetyllä tavalla tarvitse yleensä lupaa.
Kalastuslaissa onkimisella tarkoitetaan ilman viehettä ja heittokalastukseen soveltuvaa kelaa harjoitettavaa kalastusta, jossa käytetään yhtä vapaa ja koukkua. Pilkkiminen puolestaan on kalastusta yhdellä lyhyehköllä vavalla ja siimaan kiinnitetyllä pystysuunnassa liikuteltavalla pilkillä.
On kuitenkin olemassa muutamia poikkeuksia, jolloin onkimiseen ja pilkkimiseen tarvitsee kalastonhoitomaksun ja/tai vesialueen omistajan luvan. Lue alta tarkemmin näistä tilanteista.
Rajoitukset
Yleiskalastusoikeudet oikeuttavat vain yhden vavan käyttöön onkimisessa, pilkkimisessä ja silakkalitkalla kalastuksessa. Mikäli pilkit kahdella vavalla ja olet 18–69-vuotias, tulee sinun aina maksaa kalastonhoitomaksu. Poikkeuksena kalastajat, jotka ovat täyttäneet vähintään 65 vuotta 31.12.2023 mennessä: heidän ei tarvitse suorittaa kalastonhoitomaksua.
Onkimista ja pilkkimistä on rajoitettu joissakin vesistöissä. Yleiskalastusoikeudet eivät ole voimassa esimerkiksi vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla eikä niillä vesialueilla, joilla kalastaminen on muun säännöksen nojalla kielletty. ELY-keskukset voivat tehdä päätöksiä yleiskalastusoikeuden rajoittamiseksi tietyillä alueilla. Esimerkiksi useilla Metsähallituksen vapalupa-alueilla tarvitset luvan myös onkimiseen sekä pilkkimiseen.
Tarkista, missä ei saa pilkkiä tai onkia ilman lupaa
Kalastusrajoitus.fi-palvelusta voit tarkistaa, onko onkimista tai pilkkimistä rajoitettu tietyllä vesialueella. Mikäli kalastusta on rajoitettu kalastusrajoitus.fi-palvelussa, tarvitset kalastamiseen aina vesialueen omistajan luvan. Rajoitusalueen tunnistat punaisesta väristä. Onginta- tai pilkintäkielto tarkoittaa sitä, että tarvitset luvan onkimiseen ja pilkkimiseen.
Mikäli kyseessä on valtion vesialue, voit ostaa luvan Metsähallitukselta. Tämän voit tarkistaa Retkikartta.fi-palvelusta. Muista valita oikeasta yläkulmasta karttatasoista päälle ”kalastus” ja ”vapalupa-alueet”. Myös jokaisen Metsähallituksen kalastuskohteen omalla kohdesivulla on kerrottu, mitä lupia tarvitset kalastamiseen.